Wycieczka Do Lichenia

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2012

PIELGRZYMKA DO LICHENIA

Rozpruwające radomskie niebo błyskawice żegnały związkowców – uczestników pielgrzymki, którzy sobotniego ranka udawali się do Lichenia. W ciągu całego dnia aura jednak dopisała.
Była to druga pielgrzymka fabrycznej „Solidarności” do licheńskiego Sanktuarium, zbudowanego przez ŚP ks. Eugeniusza Makulskiego w okresie 1994-2004. Jest to jedna z piękniejszych budowli sakralnych w świecie a zbudowano ją dzięki ofiarności zwykłych ludzi. Po sprawnie przebytej podróży pielgrzymi zwiedzili Bazylikę z Cudownym Obrazem Matki Bożej Licheńskiej a następnie uczestniczyli we mszy świętej. Później odwiedzali kolejno: groty na Golgocie, kościół św. Doroty, kaplicę Krzyża Świętego, miejsca – pomniki upamiętniające m.in. Armię Krajową, Katyń, Sybiraków, ks. J. Popiełuszkę, powstanie „Solidarności” oraz źródełko. Po krótkim odpoczynku nad jeziorkiem pielgrzymi spożyli posiłek w Domu Pielgrzyma „ Arka”. Następnie pojechali do Lasku Grąblińskiego, miejsca dwukrotnych objawień Matki Bożej miejscowemu pasterzowi po czym udali się w drogę powrotną do Radomia.