W Holdzie Straconym Robotnikom

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2015

W HOŁDZIE STRACONYM

W okresie niemieckiej okupacji wielu pracowników Fabryki Broni z narażeniem życia, podejmowało opór wobec okupantów włączając się w działalność konspiracyjną. Dostarczali oni Związkowi Walki Zbrojnej części do broni strzeleckiej produkowanej w fabryce oraz prowadzili działalność sabotażową i wywiadowczą.
Kiedy 19 września 1942 roku na stacji kolejowej w Rożkach, podczas obławy hitlerowcy przechwycili pistolet VIS wz. 35 od zastrzelonego żołnierza podziemia, zorientowali się że pochodzą one z radomskiej fabryki. Pistolet o identycznych numerach znajdował się na wyposażeniu niemieckiej armii. Gestapo rozpoczęło masowe aresztowania wśród pracowników. Przesłuchania odbywały się w siedzibie gestapo nieopodal fabryki. W ich efekcie 50 Polaków skazano na śmierć. Rankiem 14 października 1942 roku przed gmachem zakładu zbudowano szubienicę, na której powieszono 14. pracowników fabryki oraz 21 letniego mieszkańca Radomia. Świadkami tej zbrodni byli wszyscy zatrudnieni w fabryce oraz przypadkowo schwytani w łapance, mieszkańcy naszego miasta.
W czterech egzekucjach 12, 13, 14 i 15 października 1942 roku w Rożkach, w Radomiu przy szosach kieleckiej, warszawskiej i głównej hali fabryki, Niemcy stracili ogółem 25 pracowników Fabryki Broni.
W miejscu kaźni
,fabryczna „Solidarność” jak w każdą rocznicę niemieckiej zbrodni na pracownikach Fabryki Broni zorganizowała uroczystości ku czci straconych. W tym roku udział w nich wzięli m.in. kombatanci z prezesem ŚZŻ AK ppłk Leonem Etwertem, politycy PiS Marek Suski, Wojciech Skurkiewicz, Adam Bielan, radny Andrzej Kosztowniak, II zastępca prezydenta Miasta Radomia Anna Białkowska, prezes Stowarzyszenia STREFA ŁUCZNIK Cezary Brymora, członkowie Stowarzyszenia Represjonowanych i Prześladowanych w Stanie Wojennym z Andrzejem Sobierajem na czele, prezes Zarządu FB Edward Migal wraz z członkami dyrekcji Pawłem Madejem, Wiesławem Lesiakiem i Markiem Wilczyńskim, kibice Radomskiego Klubu Piłkarskiego 1925 BROŃ Radom, związkowcy z ZZPE i „Solidarności”. Uroczystość uświetniły Sztandary: 3 pułku Legionów, Straży Bezpieczeństwa Fabryki Broni z 1923 roku, Fabryki Broni ŁUCZNIK - RADOM, Zarządu Regionu Solidarność” Ziemia Radomska, NSZZ „Solidarność” Fabryki Broni. Oprawę duchową zapewnił ks. kanonik Stanisław Sikorski. Po okolicznościowych wystąpieniach uczestnicy odmówili modlitwę a delegacje złożyły przed Pomnikiem wiązanki kwiatów i zapalono znicze.

ZDJĘCIA