W Holdzie Straconym2016

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2016

HOŁD STRACONYM PRACOWNIKOM

W 74. rocznicę stracenia pracowników Fabryki Broni przez niemieckich okupantów, przy pomniku stojącym przed gmachem dawnej fabryki, odbyła się uroczystość zorganizowana przez fabryczną „Solidarność”. Przed 35. laty ufundowali oni ten pomnik, czcząc w ten sposób pamięć o swoich zamordowanych kolegach.
Na uroczystość przybyli: posłowie na Sejm RP Marek Suski i Robert Mordak, przewodniczący Rady Miasta Dariusz Wójcik, radny Jerzy Pacholec, Prezydent Radomia Radosław Witkowski wraz z zastępcą Konradem Frysztakiem. Obecne były liczne delegacje m.in. PGZ z dyr. Małgorzatą Bartoch-Raichel, Stowarzyszenia Internowanych i Represjonowanych w stanie wojennym z Andrzejem Sobierajem, Zarządu Regionu „Solidarność” Ziemia Radomska z Krzysztofem Koślą, oświatowej „Solidarności”, Związku Strzeleckiego z komendantem Wiesławem Mizerskim, kibiców „Broni”-Radom, członkowie zarządu i dyrekcji Fabryki Broni, członkowie zarządu ZZPE oraz Komisji Zakładowej, pracownicy fabryki. Tegoroczne obchody uświetniła obecność siedmiu pocztów sztandarowych. Uroczystość prowadził przewodniczący Zbigniew Cebula. Genezę niemieckiej zbrodni na 25. pracownikach fabryki przybliżył uczestnikom Marek Wojciechowski. Modlitwy za straconych oraz ofiary wojny odmówili kapelan radomskiej „Solidarności” ks. kan. Stanisław Sikorski oraz kapelan strzelców ks. Piotr. Zabierając głos prezes Fabryki Broni Adam Suliga zapowiedział, że fabryka przebuduje z własnych środków otoczenie pomnika, by przywrócić mu godne miejsce. Prezydent Radosław Witkowski dziękował związkowcom z Solidarności i pracownikom Fabryki Broni za wszystko to, co robią dla upamiętnienia poległych.Oficjalne delegacje złożyły pod pomnikiem w hołdzie straconym wiązanki kwiatów. Na zakończenie uroczystości komendant Wiesław Mizerski odczytał modlitwę za Ojczyznę a zebrani odśpiewali hymn państwowy.

ZDJECIA