Uroczystosci W Pionkach

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2012

UROCZYSTOŚCI W PIONKACH

W piątkowy wieczór, 13kwietnia br. w kościele pod wezwaniem Świętej Barbary w Pionkach odbyły się uroczystości zorganizowane przez TKK „S” w Pionkach. Obok tablicy poświęconej bohaterskim żołnierzom Armii Krajowej i Polskiego Państwa Podziemnego, odsłonięta została tablica upamiętniająca 96. Polaków, na czele z Prezydentem RP Lechem Kaczyńskim, którzy 10 kwietnia 2010 r. zginęli w katastrofie samolotu rządowego pod Smoleńskiem. Wśród tragicznie zmarłych był również Honorowy Obywatel Pionek - ŚP Maciej Płażyński. Uroczystego odsłonięcia tablicy dokonała Jego żona Elżbieta Płażyńska oraz syn Jakub. Uroczystościom przewodniczył ks. bp Henryk Tomasik, Ordynariusz Diecezji Radomskiej
Maciej Płażyński był między innymi najdłużej urzędującym wojewodą. Na urząd wojewody gdańskiego został powołany w 1990 r. a odwołany w 1996 r. Był także Marszałkiem Sejmu i Wicemarszałkiem Senatu. W czasach walki związków zawodowych o byt Zakładów Metalowych „Łucznik” publicznie popierał nasze działania i konieczność funkcjonowania zakładu produkującego broń strzelecką. W młodości, gdy była taka potrzeba, nie bał się pracować fizycznie. Pracował między innymi przy budowie Huty Katowice. Był człowiekiem, który wiedział, że warto służyć. Całe swoje życie poświęcił Ojczyźnie i życie oddał za Ojczyznę.
W uroczystości udział wzięło 16 pocztów sztandarowych min. Komisji Krajowej, Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Ziemia Radomska oraz KZ Fabryki Broni „Łucznik” – Radom w składzie: chorąży Zb. Karpiński, asysta - G. Gumiński, A. Pacek, oraz J. Pasek i D. Sobczak.