Uroczyste Otwarcie FB

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2014

UROCZYSTE OTWARCIE FABRYKI

Na 1 lipca Zarząd Fabryki Broni zaplanował uroczyste otwarcie zakładu. W uroczystości wzięły udział liczne delegacje m.in. parlamentu, władz rządowych, samorządowych, wojska, policji, zakładów zbrojeniowych z kraju i zagranicy. Marszałek Sejmu E. Kopacz, reprezentująca MON podsekretarz stanu B. Oczkowicz, prezes Polskiej Grupy Zbrojeniowej W. Dąbrowski, prezydent miasta A. Kosztowniak wraz z prezesem Zarządu T. Nitą dokonali uroczystego przecięcia wstęgi, otwierając oficjalnie nową siedzibę spółki.
Podczas uroczystości zaprezentowano dwie najmłodsze konstrukcje fabryki, powiązane z programem żołnierza przyszłości "Tytan". Pierwsza to pistolet automatyczny na amunicję 9 mm x 19 mm Parabellum. Drugi z prezentowanych rodzajów broni to Modułowy System Broni Strzeleckiej MSBS 5,56 mm. Broń tego typu ma w przyszłości zastąpić w armii wysłużone karabinki AK, jak też Beryle. Swoją premierę miał też wariant karabinu MSBS przygotowany do testów w Kompanii Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, w której zastąpi posowieckie karabiny SKS, służące w tej roli od ponad pół wieku. Decyzja o potrzebie zbudowania nowej siedziby i przeniesieniu produkcji z przedwojennych obiektów dojrzewała od 2006 roku a zapadła dopiero w sierpniu 2012 r. ARP S.A. zawarła w tej sprawie umowę ze spółkami: PHO, Bumar Żołnierz oraz Fabryką Broni, przewidującą wsparcie inwestycyjne w modernizację i rozwój przedsiębiorstwa. Łączny koszt inwestycji to 103 mln zł.
Nowa siedziba fabryki stwarza możliwości rozwojowe dla niej i polskiego przemysłu zbrojeniowego. Dzięki inwestycjom w nowoczesne urządzenia będzie mogła rozwijać się dużo dynamiczniej, oferując broń nowocześniejszą, o wyższych parametrach jakościowych. Nowe urządzenia zakupione w ramach inwestycji umożliwiają znaczne poszerzenie oferty produktowej i usługowej oraz zwiększenie produkcji, co oznacza że fabryka wreszcie rozpocznie ekspansję na rynki zagraniczne, a dzięki temu być może zwiększy zatrudnienie. Jest też szansa na ożywienie gospodarcze całego sektora współpracującego z przemysłem zbrojeniowym i ogromne możliwości rozwoju dla regionu.
Wcześniej 28 czerwca otwarcie nowej siedziby hucznie świętowała załoga. Stojącą przed halą główną z inicjatywy przewodniczącego "Solidarności" figurę Św. Michała Archanioła - patrona pracowników przemysłu zbrojeniowego, poświęcił ks. prałat Edward Poniewierski, kanclerz kurii biskupiej.

ZDJĘCIA