Symboliczne Wbicie Lopaty

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2012

SYMBOLICZNE WBICIE ŁOPATY

W dniu 19 listopada 2012 roku w Wólce Klwateckiej na terenie zarządzanym przez ARP S.A. Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK WISŁOSAN odbyła się uroczystość symbolicznego „wbicia pierwszej łopaty” pod budowę nowej siedziby Fabryki Broni ŁUCZNIK-RADOM. Na uroczystość Zarząd spółki oprócz wszystkich kierowników komórek organizacyjnych spółki, członków Rady Pracowników i przedstawicieli związków zawodowych zaprosił również: Marszałek Sejmu Ewę Kopacz, posłów Marka Suskiego i Radosława Witkowskiego, Ministra Skarbu Państwa Mikołaja Budzanowskiego, Wicemarszałka Sejmiku Województwa Mazowieckiego Leszka Ruszczyka, Prezydenta Miasta Radomia Andrzeja Kosztowniaka, Prezesa Zarządu ARP Wojciecha Dąbrowskiego, Prezesa Grupy Bumar Krzysztofa Krystowskiego, Prezesa Dywizji „Bumar Żołnierz” Ryszarda Kardasza, Przewodniczącego Rady Nadzorczej „Bumaru” Franciszka Adamczyka oraz innych znamienitych gości i przedstawicieli mediów.

Prezes FB Tomasz Nita powitał wszystkich gości a następnie wygłosił okolicznościowe przemówienie. Mówił w nim m.in. że „… budowa nowej siedziby to jedno z najważniejszych wydarzeń w historii naszej firmy. Spółkę czeka gruntowna zmiana od podstaw to jest utworzenie nowoczesnego parku maszynowego, dzięki któremu nasza produkcja stanie się jeszcze bardziej efektywna i odpowiadająca nowym standardom. Czeka nas również zmiana organizacji pracy. Chcemy, aby nasze produkty znajdowały się zarówno na polskim rynku, jak i zagranicznym…”.

Marszałek Ewa Kopacz w swoim wystąpieniu stwierdzała m.in. : „… od dzisiaj nowa Fabryka Broni ze swoim charakterystycznym trójkątnym logo będzie firmować najnowocześniejszą broń strzelecką w Europie. Bardzo się cieszę, że środki które znalazły się na realizację tej inwestycji, przełożą się nie tylko na nowe budynki, ale również na najnowocześniejsze w Europie linie produkcyjne broni strzeleckiej…”.

Minister Mikołaj Budzanowski w swoim wystąpieniu potwierdził rządowe zapowiedzi wielomiliardowych inwestycji mających zmodernizować polską armię, a dzięki produkowanej nowej broni wzmocnimy naszą pozycję konkurencyjną na zagranicznych rynkach. I te zapowiedzi dzisiaj zaczynają być realizowane w praktyce. Mówimy o inwestycji, która ma znacząco unowocześnić polską armię, ponadto podkreślił że inwestycja wpłynie też na lokalną gospodarkę. Jej wartość przekracza 100 mln złotych a finansowana jest przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A. i Grupę Bumar.Już od 2014 r. w zakładzie w Radomiubędzie produkowana najnowocześniejsza broń dla polskich żołnierzy. Ma ona służyć także zwiększeniu eksportupolskich produktów zbrojeniowych”.

Karabinek MSBS o którym mówił minister Budzanowski będzie składał się z pięciu wersji broni, każda w układzie kolbowym i bezkolbowym. Poza karabinkiem podstawowym będzie to subkarabinek z krótszą lufą i karabinek z 40-milimetrowym granatnikiem podwieszanym. W skład systemu mają wchodzić też karabinki: wyborowy i maszynowy, zasilany z magazynka.

Po przemówieniach i podziękowaniach nastąpiło symboliczne wbicie pierwszej łopaty. Dokonali tego pani Marszałek, panowie: posłowie, Prezydent Radomia, prezesi ARP, BUMARU i FB oraz pozostali goście.

Dziennikarzy, licznie przybyłych na uroczystość, interesowały również opinię pracowników n/t inwestycji. Związkowcy „Solidarności” ogólnie wyrażali zadowolenie z budowy nowej siedziby spółki bo przecież znacznie polepszą się warunki socjalne oraz pracy. Nastąpi postęp technologiczny, unowocześnienie środków produkcji, robotyzacja i zmiana organizacji pracy. To zawsze budziło obawy zatrudnionych. Należy też wierzyć, że wszyscy zatrudnieni w fabryce znajdą zatrudnienie w nowej siedzibie. Za mankament, dla bardzo wielu pracowników, uznano znaczne wydłużenie czasu na dojazd i powrót z nowego zakładu.

Biorący udział w uroczystości przedstawiciele Komisji Zakładowej „Solidarności”: Zb. Cebula, D. Sobczak, J. Pasek, H. Włodarczyk, R. Górski, T. Jatczak, P. Sobczyk, G. Gumiński, Z. Chotecki, D. Dorociński wykorzystali okazję i przeprowadzili krótkie rozmowy na temat planowanych zmian w Dywizjach Grupy BUMAR z ministrem M. Budzanowskim, prezesami K. Krystowskim i W. Dąbrowskim oraz panią Marszałek E. Kopacz.

Wczesną wiosną przyszłego roku Zarząd Fabryki Broni zaplanował uroczystość wmurowania kamienia węgielnego.