Pogrzeb L.Komolowskiego

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2017

Ostatnie pożegnanie Longina Komołowskiego

W dniu 10 stycznia br. w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie odbyły się uroczystości pogrzebowe Longina Komołowskiego, zmarłego po ciężkiej chorobie grudnia ub.r. Zmarły był działaczem „Solidarności”, posłem przez dwie kadencje, wicepremierem i ministrem pracy w rządzie AWS. Piastował również funkcję prezesa Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego i Wspólnoty Polskiej. Dośmierci był Pełnomocnikiem Zarządu PGZ S.A. ds. Kontaktów zeązkami zawodowymi.

Uroczystości rozpoczęły się od pożegnania modlitewnego i mszy św. pod przewodnictwem metropolity warszawskiego kard. Kazimierza Nycza. Homilię wygłosił Biskup Wiesław Lechowicz, który m.in. mówił, że zmarły był człowiekiem Solidarności, tej instytucjonalnej, zawodowej, związkowej, ale i takiej ludzkiej, prostej, codziennej, zwyczajnej. Doświadczali jejóżni ludzie: osoby niepełnosprawne, robotnicy, rolnicy i Polacy poza granicami kraju. Był odznaczony m.in. Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski i Krzyżem Wolności i Solidarności.
Śp. Longina Komołowskiego żegnali m.in. prezydent RP Andrzej Duda, b. premier Jerzy Buzek, b. wicepremierzy: Janusz Steinhoff i Janusz Tomaszewski, b. ministrowie Janusz Pałubicki, Teresa Kamińska, Ewa Lewicka oraz Marian Krzaklewski, Ewa Tomaszewska, Piotr Duda, parlamentarzyści, ministrowie, politycy, związkowcy, przedstawiciele organizacji polonijnych. Minister Kowalczyk odczytał list pożegnalny premier Beaty Szydło. Zmarły pochowany został w Panteonie Wielkich Polaków pod Świątynią Opatrzności Bożej.
Na tych smutnych uroczystościach nie mogło zabraknąć reprezentacji Fabryki Broni. To dzięki wielkiemu zaangażowaniu i determinacji ŚP Longina Komołowskiego w miejsce upadających Zakładów Metalowych ŁUCZNIK powołano Fabrykę Broni ŁUCZNIK-RADOM. W ostatniej drodze zmarłemu towarzyszył Sztandar Fabryki Broni (Zbigniew Karpiński, Jerzy Kępiński, Krzysztof Mizera) i Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” (Arkadiusz Katus, Zbigniew Kubicki, Zenon Kozera) oraz, Jerzy Pasek, Dariusz Sobczak, Grzegorz Gumiński, Adam Gumiński i Zbigniew Cebula, który w imieniu FB złożył wiązankę żałobną.
Śp. Longin Komołowski, na zawsze pozostanie w naszej pamięci jako człowiek „Solidarności”, który swoimi wyborami dawał przykład odwagi i poświęcenia dobru wspólnemu.

Zdjecia