Pielgrzymka Ludzi Pracy 2021

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2021

OGÓLNOPOLSKA PIELGRZYMKA LUDZI PRACY

Tradycyjnie, pielgrzymi z fabryki zjawili się na Jasnej Górze drugiego dnia XXXIX Pielgrzymki Ludzi Pracy. Głównym punktem pielgrzymki była uroczysta Msza Św. ze Szczytu, której przewodniczył ks. abp Józef Kupny - Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy, a homilię wygłosił ks. abp metropolita krakowski Marek Jędraszewski.
Mszę Św. poprzedziły wystąpienia m.in. minister rodziny i polityki społecznej Marleny Maląg oraz przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy. Przewodniczący mówił m.in.: "Niestety, to co dzieje się w naszym kraju, a co rozpoczęło się w ubiegłym roku na jesieni, te gorszące sceny, nie protestów tylko, chuligaństwa, profanacji i wandalizmu wobec Kościoła i naszych księży, jest niedopuszczalne". W imieniu Komisji Krajowej podziękował tym wszystkim, którzy "dają świadectwo i bronią wiary, bronią Kościoła katolickiego, któremu Solidarność tak wiele zawdzięcza". Potem przewodniczący KK przypomniał najważniejsze obecne działania NSZZ "Solidarność": "W tym roku podnosimy realizację 14. postulatu [sierpniowego] o emeryturach stażowych (…). W piątek przed pielgrzymką w Sejmie głosowana była ustawa uszczelniająca wolne niedziele. Dziękujemy za to rządowi. Mówię z tego miejsca biznesowi, koniec z paczkomatami w niedzielę! (…). Przewodniczący informował, że będzie można odpisać składkę związkową o podatku, to duży krok w kierunku dialogu społecznego" - podkreślił.
W Pielgrzymce uczestniczyła dwudziestoosobowa delegacja Związku m.in. poczet sztandarowy Komisji Zakładowej w obsadzie: chorąży Zbigniew Karpiński, asysta - Zbigniew Kubicki i Łukasz Tokarski. W czasie wolnym modlono się przed cudownym obrazem i zwiedzano klasztor.