Gratyfikacja Dla Represjonawanych

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2016

GRATYFIKACJE DLA REPRESJONOWANYCH

14 października br. w siedzibie Fabryki Broni minister obrony Antoni Macierewicz w uznaniu za niezłomność, poświęcenie i solidarność uczestników radomskiego protestu robotniczego w Czerwcu’76 roku wręczył byłym pracownikom ŁUCZNIKA bony o wartości 2500 zł.
Polska jest wobec was zobowiązana. Wasze miasto przez dziesięciolecia było za to, co zrobiliście - skazane na bycie na marginesie, było miastem wyklętym - mówił Antoni Macierewicz. Nie ma rozwoju przemysłowego i gospodarczego bez patriotyzmu, a Wy jesteście tego patriotyzmu najlepszym świadectwem i najlepszym punktem odniesienia. To co dziś robimy, jest tylko symbolicznym zadośćuczynieniem tego co Polska powinna dotychczas dla Was zrobić, ale niestety nie robiła. Zrobi to jednak w przyszłości rząd Prawa i Sprawiedliwości - dla umożliwienia rozwoju Radomia i regionu radomskiego, bo po prostu tu bije zbrojeniowe serce Polski – podsumował minister.

Pomoc finansowa trafiła do 59 osób i pochodziła z Funduszu Wsparcia, utworzonego przez Polską Grupę Zbrojeniową w 40. rocznicę Radomskiego Czerwca 1976.Osoby te zostały także obdarowane książką dr Justyny Błażejowskiej pt. Harcerską drogą do niepodległości. Od „Czarnej Jedynki” do Komitetu Obrony Robotników. Uhonorowano m.in. byłych działaczy zakładowej „Solidarności” J.Szyderskiego, W.Dudzińskiego, A.Tomicką.

ZDJECIA