Debata o Przemyśle Obronnym

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2015

DEBATA O PRZEMYŚLE OBRONNYM
We wtorek 10 marca w Centrum Konferencyjnym Wojska Polskiego w Warszawie odbyła się konferencja pn. „Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. w procesie modernizacji technicznej Sił Zbrojnych RP”. Pomysłodawcą i współorganizatorem konferencji była Krajowa Sekcji Przemysłu Obronnego NSZZ „Solidarność’. W konferencji wzięli udział m.in. oraz przedstawiciele: - parlamentu: senator W.Skurkiewicz (przew. senackiej komisji obrony) i B.Bodio (wiceprzew komisji obrony narodowej), - rządu: sekretarz stanu w MON Cz.Mroczek, sekretarz stanu w MSP Z.Gawlik oraz wiceminister Gospodarki A.Bąk. Wojsko Polskie reprezentowali m.in. Szef Sztabu Generalngo gen. broni M.Gocuł, Szef Inspektoratu Wsparcia SZ gen. broni E.Gruszka, Dowódca Generalny L.Majewski oraz generałowie L.Konopka, W.Nowak, B.Pacek, St.Pytlak, - zarządu PGZ z W.Dąbrowskim na czele oraz prezesi spółek zbrojeniowych i oczywiście związkowcy. Zarząd fabryki reprezentował dyr. A.Arczewski a związki zawodowe, Zb.Cebula, D.Sobczak i J.Karcz. Celem konferencji było wypracowanie rekomendacji do przyszłego działania dla wszystkich stron zaangażowanych w proces modernizacji armii i budowy narodowego koncernu obronnego wokół PGZ.
W trakcie konferencji przedstawiciele MON, MSP, MG, MSZ, PGZ i „Solidarności” omawiali udział PeGaZa w realizacji planu modernizacji technicznej polskiej armii oraz perspektywy rozwoju polskiego przemysłu zbrojeniowego.
Prezes Dąbrowski zaprezentował aktualny stan zaawansowania prac w PGZ i perspektywy udziału w planie modernizacji armii na najbliższe lata. Dąbrowski podkreślił, że PGZ przyspieszył decyzje w sprawie niektórych programów, np. „Regina”. Wskazał też, że realizacja kolejnych elementów planu modernizacji armii przez PGZ musi uwzględniać realne możliwości przemysłu obronnego w Polsce. Prezes wskazał duże zainteresowanie udziałem w realizacji planu modernizacji w zakresie zwalczania zagrożeń na morzu (m.in. „Miecznik”, „Czapla”), rozpoznania obrazowego i satelitarnego (m.in. „Wizjer” i „Orlik”). W przypadku systemu obrony powietrznej "Narew", udział PGZ może być zrealizowany na zasadzie integratora po pozyskaniu brakujących komponentów z zagranicy. Prezes poinformował, że na ukończeniu są prace nad strategią. PGZ to podmiot, który powstał po konsolidacji ponad 30 firm branży zbrojeniowej ale firm (w tym spółek córek) w których PGZ ma większościowe udziały jest 64 a tych w których PGZ ma jakiekolwiek udziały jest 105. Obroty firmy sięgają ok. 5 mld zł a zatrudnionych jest 19 tys. Pracowników. Zb.Cebula pytał na jakim etapie jest realizacja głównych programów modernizacyjnych. Minister Mroczek ujawnił, że w najbliższym czasie MG oceni ostateczne oferty offsetowe związane z zamówieniami na śmigłowce wsparcia pola walki. Otworzy to drogę do wyboru dostawcy 70 helikopterów w różnych wojskowych wersjach. W marcu, rząd złoży zamówienie w polskich stoczniach na dostawy sześciu nowych okrętów: trzech patrolowców i trzech jednostek obrony wybrzeża z funkcją niszczenia min. Wartość transakcji może sięgnąć 5 mld zł. Armia zdecydowała także, że kupi wyłącznie od krajowych producentów kilkadziesiąt zestawów zwiadowczych dronów krótkiego zasięgu. W kwietniu MON zdecyduje kto jest zwycięzcą w wartym 16 mld zł, rakietowym przetargu stulecia, na uzbrojenie przeciwlotniczej tarczy „Wisła". To są m.in. systemy rakietowe, od których zależy bezpieczeństwo kraju i siła bojowa armii. Wiceminister zapowiedział też rychłe, kolejne decyzje w sprawie najważniejszych zakupów, które przesądzą o technologicznej przebudowie armii. Inwestycje, mają dać też rozwojowy impuls zbrojeniówce, zwłaszcza w dziedzinie badań i innowacji. Wojsko Armia oczekuje, że offsetowe technologie które trafią do przemysłu, zostaną wykorzystane do zorganizowania serwisu gwarantującego utrzymywanie sprzętu w sprawności bojowej, wyłącznie siłami polskich przedsiębiorstw.