90-Lecie FB

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2015

JUBILEUSZ 90 LECIA DZIAŁALNOŚCI FABRYKI BRONI

W piątek 19 czerwca, z udziałem całej załogi kontynuowane były obchody 90-lecia działalności Fabryki Broni "ŁUCZNIK"-RADOM. Mszy świętej w katedrze Opieki Najświętszej Maryi Panny przewodniczył i homilię wygłosił biskup Henryk Tomasik. W liturgii uczestniczyły fabryczne poczty sztandarowe: Straży Bezpieczeństwa FB z 1923 roku, Klubu HDK- ŁUCZNIK, NSZZ „Solidarność” i Fabryki Broni. W poniedziałek 22 czerwca w teatrze odbyła się uroczysta gala. Uczestniczyli w niej zaproszeni goście i reprezentacja pracowników.
Zbigniew Cebula, przewodniczący Rady Pracowników i Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" zabierając głos na rozpoczęcie liturgii powiedział m.in., że "przed 90 laty, na bagiennych terenach folwarku Mariackie, rządzący krajem, wybudowali zakład produkujący broń strzelecką, niezbędną do obrony kraju". Przypomniał, że fabryka dała miastu i regionowi tysiące miejsc prac, wybudowała bloki mieszkalne, obiekty socjalne, kulturalne i sportowe. - Jednak los nie był dla niej i całego narodu zbyt łaskawy. Funkcjonowała w czasie drugiej wojny światowej, w różnych ustrojach gospodarczych i pod różnymi nazwami, ale ludzie w niej zatrudnieni na stałe wpisali się w historię naszego kraju i miasta - mówił przewodniczący przypominając, że podczas okupacji hitlerowskiej robotnicy nie bali się narażać własnego życia, by dostarczać broń żołnierzom polskiego podziemia, zaś pamiętnego 25 czerwca 1976 roku na ulicach Radomia upomnieli się o godne życie ludzi pracy w Polsce. Ponadto w 2000 roku masowe protesty pracownicze uratowały duży fragment majątku upadłych Zakładów Metalowych, a w sierpniu tego samego roku, powołano Fabrykę Broni Łucznik- Radom, która nie zmarnowała swojej szansy.
W homilii biskup H. Tomasik mówił, że "dzisiaj włączamy się w wielkie dziękczynienie za dobro, które dokonało się w ciągu tych 90 lat". Mówił, że "wspólnota fabryki wpisała się mocno w historię miasta i Polski". Dziękował też Bogu za dobro, które jest w ludzkich sercach. - Jubileusz czas wdzięczności, który składamy Bogu i ludziom zatroskanym o tę wspólnotę. Dołączamy modlitwę błagalną, by Bóg błogosławił każdemu człowiekowi, abyśmy służyli dobru wspólnemu. Prosimy, by w naszym życiu spełniły słowa dzisiejszej Ewangelii "gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje".
Na pamiątkę jubileuszu pracownicy przekazali w darze dla katedry monstrancję.
Po mszy św. wszyscy pracownicy autokarami przemieścili się do „Dworku Saskiego”. Tam przygotowano dla nich uroczysty obiad oraz zabawę taneczną. Każdy uczestnik otrzymał od zarządu spółki upominek. W trakcie zabawy przeprowadzono konkurs wiedzy o Fabryce Broni. Najlepszym uczestnikiem quizu okazał się Mirosław Pietkun (3RPW), który w nagrodę otrzymał pistolet pneumatyczny LOGUN. Drugie miejsce zajął Grzegorz Świdzikowski (ZL) a trzecie Łukasz Zając (TK).

Rocznicowa gala odbyła się 22 czerwca w radomskim Teatrze Powszechnym. Przybyło na nią 300 zaproszonych gości oraz 60 pracowników fabryki. Obecni byli parlamentarzyści, przedstawiciele władz rządowych, samorządowych, wojska, policji i innych służb mundurowych, zarządyPGZ, BUMARU i pozostałych firm z sektora zbrojeniowego oraz kooperujących z fabryką. Nie zabrakło osoby, której firma bardzo wiele zawdzięcza - byłego wicepremiera Longina Komołowskiego. Na gali stawili się byli prezesi i dyrektorzy zakładu piastujący funkcje z poparciem „Solidarności” tj. Waldemar Szajewski, Bronisław Kilian, Dariusz Szwagierek, Jerzy Stępień, Andrzej Wojewoda, Zygmunt Osóbka. Przybyli również byli działacze Związku: Stanisław Walczak i Józef Szyderski.
W trakcie gali zaprezentowano filmy pokazujące historię Fabryki Broni i jej współczesność, łącznie z prezentacją miejsc, gdzie jest wykorzystywana broń produkowana w fabryce i ludzi związanych z przedsiębiorstwem. W imieniu resortu obrony przemawiał sekretarz stanu Czesław Mroczek. Fabryka Broni to piękna przeszłość, piękna dzisiaj oraz świetnie rysująca się przyszłość. – Jednak przyszłość ta nie wynika tylko z wybudowania nowej siedziby fabryki. To także doskonały sprzęt, jakim jest Modułowy System Broni Strzeleckiej. Zarząd może być prawie pewien, że niebawem ten produkt będzie kupowany przez armię w dużych ilościach – mówił C. Mroczek. Okolicznościowe przemówienie wygłosił prezes Edward Migal. Do zarządu spółki stosowny list z gratulacjami i zyczeniami skierował przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda. Zasłużeni pracownicy otrzymali państwowe, resortowe i samorządowe odznaczenia. Miło poinformować, że wśród nich byli członkowie „Solidarności”. Złotymi Medalami za Długoletnią Służbę odznaczono: Mariusza Barańskiego (P4), Marka Dujkę (ZU) i Teofila Górskiego (ZN). Medale za Zasługi dla Obronności Kraju otrzymali; złoty - Zbigniew Cebula (FA); srebrne – Kazimierz Janus (TP), Jan Pogodziński (P3), Andrzej Szymański (P3) i Zbigniew Karpiński (P1); brązowe – Waldemar Biegaj (TP), Piotr Dygas (TK), Jan Juszczak (P3), Ewa Krzemińska (ZP), Jerzy Kępiński (P4), Arkadiusz Matejek (P1), Mirosław Malmon (NJ), Krzysztof Pożyczka (NJ), Ryszard Pietruszka (P2), Roman Potera (P2), Jacek Sobótka (TP). Medale Herbowe Miasta Radomia otrzymali: Maria Krawczyk (ZN) i Jerzy Drabik (NJ). Obecni na gali otrzymali od zarządu spółki pamiątkowy medal wybity z okazji jubileuszu 90 lecia działalności Fabryki Broni.

ZDJĘCIA