75 Rocznica Zbrodni

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2017

75. ROCZNICA NIEMIECKIEJ ZBRODNI NA PRACOWNIKACH FABRYKI BRONI

Komisja Zakładowa tradycyjnie już zorganizowała uroczystości upamiętniające niemiecką zbrodnię na pracownikach Fabryki Broni. W 75. Rocznicę tej zbrodni w kościele p/w Chrystusa Nauczyciela odprawiona została msza święta w intencji straconych pracowników fabryki. Przewodniczył jej ks. kanonik Stanisław Sikorski. Uczestniczyli w niej m.in. posłowie Wojciech Skurkiewicz i Robert Mordak, radni Adam Bocheński, Kazimierz Staszewski i Ryszard Fałek, sekretarz miasta Rafał Czajkowski, wiceprzewodniczący Zarządu Regionu „Solidarność” Ziemia Radomska Krzysztof Kośla, członkowie Stowarzyszenia Osób Internowanych i Represjonowanych w Staniew Wojennym z prezesem Andrzejem Sobierajem na czele, członkowie Zarządu Klubu „Broń” – Radom Piotr Wypchło i Piotr Kalinkowski wraz z rzeszą kibiców, przedstawiciele kombatantów, Związku Strzeleckiego i Harcerzy, dyrektorzy Fabryki Broni Paweł Madej i Michał Kowalczyk, pracownicy i emeryci Fabryki Broni, mieszkańcy dzielnicy Planty. Mszę uświetniła obecność siedmiu Pocztów Sztandarowych oraz parafialny zespół wokalny „Signum”.W posłudze liturgicznej z ramienia Związku uczestniczyli: Marek Wojciechowski, Dariusz Sobczak i Daniel Dorociński. Na początku mszy przedstawiono zgromadzonym powody zbrodni z przed 75 lat. Przyczyną zbrodni był fakt podjęcia przez wielu pracowników fabryki zbrojnego oporu wobec okupantów. Z narażeniem życia produkowali, a także przemycali oni z fabryki części broni strzeleckiej dla Związku Walki Zbrojnej. Po strzelaninie w Rożkach Niemcy odzyskali dwa pistolety VIS. Po wybitych numerach zorientowali się, że numery seryjne na broni są w fabryce dublowane. Rozpoczęto aresztowania podejrzanych. Po krótkim, bestialskim śledztwie rozpoczęto odwetowe egzekucję. Przeprowadzono je kolejno 12,13,14 i 15 października. W czterech egzekucjach powieszono 50 osób w tym 25 pracowników fabryki.

Po mszy uczestnicy przemaszerowali na miejsce kaźni, gdzie w 1981 roku zakładowa „Solidarność” postawiła Pomnik. Przy pomniku modlitwę poprowadził ks. St.Sikorski, kapelan radomskiej „Solidarności”.
- Boże, ufając Twojemu miłosierdziu, dzisiaj w 75. rocznicę mordu na pracownikach Fabryki Broni zanosimy pokorną modlitwę. Prosimy za tych ludzi, którzy stając w obronie ojczyzny złożyli największą ofiarę, swoje życie. Modlimy się za pracowników Fabryki Broni, którzy niezłomnie opierali się niemieckiemu okupantowi, dążąc do wolności kraju.

W okolicznościowym wystąpieniu poseł W.Skurkiewicz, wiceprzewodniczący sejmowej komisji obrony narodowej poinformował, że od stycznia 2018 roku wchodzi prawo, dzięki któremu będzie można sfinansować z budżetu państwa restauracje miejsc pamięci narodowej. - Dzisiaj oddajemy hołd tym wszystkim, którzy oddali życie za Polskę. Dlatego naszym obowiązkiem jest pamiętać o tych bohaterach. PiS podejmuje działania, aby takie miejsca, mogły być odnawiane ze środków budżetu państwa. Miejsca te będą objęte szczególną opieką Ministerstwa Obrony Narodowej.

Zabierając głos Prezydent Radomia R.Witkowski mówił m.in. - Spotykamy się w bardzo ważnym miejscu, w miejscu w którym bije serce naszego miasta. Dziś wspominamy bohaterskich pracowników Fabryki Broni zamordowanych przez hitlerowców. Oni oddali swoje życie, abyśmy dziś nasz patriotyzm mogli pokazywać w sposób bezkrwawy. Pamiętajmy jednak, że wolności nie dał nam nikt raz na zawsze. O tę wolność musimy dbać - mówił prezydent Witkowski. Poinformował, że w przyszłym roku otoczenie Pomnika będzie miało należną mu formę i wygląd
bo jest ważne dla wszystkich mieszkańców
Nawiązując do zbrodni sprzed 75 lat głos zabrali również poseł R. Mordak, A. Sobieraj i dyr. P. Madej.
Następnie oficjalne delegacje złożyły pod pomnikiem 14 straconych pracowników Fabryki Broni wiązanki kwiatów. Po odśpiewaniu hymnu, przemieszczono się pod drugi Pomnik, gdzie odmówiono modlitwę w intencji wszystkich straconych 25 pracowników fabryki.
Na zakończenie uroczystości odczytano modlitwę Piotra Skargi.

Zdjecia