72 Rocznica Zbrodni

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2014

ODDALI CZEŚĆ BOHATEROM

Po zakończeniu I zmiany reprezentacja pracowników Fabryki Broni udała się do byłej siedziby spółki, gdzie przy głównym gmachu stoi Pomnik upamiętniający niemiecką zbrodnię na pracownikach fabryki. Za dostarczanie elementów broni strzeleckiej Związkowi Walki Zbrojnej, hitlerowcy 14 października 1942 roku, w tym miejscu powiesili 15 pracowników. Świadkami zbrodni sprzed 72 lat byli wszyscy zatrudnieni w fabryce oraz przypadkowo schwytani w łapance i zmuszeni do oglądania egzekucji mieszkańcy naszego miasta. Na uroczystość oprócz pracowników z FB przybyli m.in. poseł Radosław Witkowski, sekretarz miasta Rafał Czajkowski, członkowie dyrekcji Edward Migal, Wiesław Lesiak, Marek Wilczyński, J.K. Kaczkowski ze Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, delegacja Stowarzyszenia Osób Represjonowanych i Internowanych w Stanie Wojennym z Andrzejem Sobierajem na czele, prezes radomskiego okręgu Stowarzyszenia Kombatantów Misji Pokojowych ONZ Edward Kowalewski, reprezentacja kibiców Radomskiego Klubu Piłkarskiego 1926 „BROŃ” - RADOM, związkowe reprezentacje Zarządu Regionu Ziemi Radomskiej, fabrycznego ZZPE oraz Komisji Zakładowej. Obchody uświetniły Poczty Sztandarowe Zarządu Regionu, Fabryki Broni, Komisji Zakładowej oraz historyczny Sztandar Straży Bezpieczeństwa FB z 1923 roku.
Słowami narodowego wieszcza Adama Mickiewicza: "Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie" rozpoczął uroczystość lider fabrycznej „Solidarności. Wychowani w tradycji niepodległościowo - patriotycznej, spotykamy się w miejscu kaźni, by spełnić swój święty obowiązek oddania hołdu straconym przed laty, przez hitlerowskich okupantów radomianom, pracownikom Fabryki Broni oraz zamanifestować swój sprzeciw do agresji, przemocy, zniewolenia i zbrodni – mówił Zbigniew Cebula. Po powitaniu i słowie wstępnym odmówiono wspólnie modlitwę za zamordowanych pracowników oraz wszystkie ofiary II wojny światowej. Następnie głos zabrali: poseł R. Witkowski, R. Czajkowski, A. Sobieraj i St. Walczak. Wszyscy nawiązali do okrutnej zbrodni sprzed lat, pielęgnowania historii oraz zagrożeń dnia dzisiejszego. Później oficjalne delegacje złożyły przed Pomnikiem wieńce, kwiaty i zapaliły znicze. Uroczystość zakończono staropolską modlitwą w intencji naszej Ojczyzny, a napisaną przez księdza Piotra Skargę.