70 Rocznica Hitlerowskiej Zbrodni

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2012

70. ROCZNICA ZBRODNI

Wyjątkową oprawę miały uroczystości upamiętniające stracenie robotników Fabryki Broni przez niemieckich okupantów. Była to już 70. rocznica tej zbrodni. Dzień 14 października br. przypadł w niedzielę więc uroczystości rozpoczęły się w pobliskim kościele p/w Chrystusa Nauczyciela. Mszy świętej przewodniczył i homilię wygłosił ks. kanonik Stanisław Sikorski - proboszcz tutejszej parafii. Na nabożeństwo przybyli m.in. poseł Marzena Wróbel, senator Wojciech Skurkiewicz, radni: Kazimierz Staszewski, Adam Bocheński, Jan Maniak, Włodzimierz Bojarski, Kazimierz Woźniak, Piotr Kotwicki, prezes Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego Henryk Wiśnicki, przewodniczący Zarządu Regionu Ziemia Radomska Zdzisław Maszkiewicz, przewodniczący Stowarzyszenia Internowanych i Represjonowanych w Stanie Wojennym Andrzej Sobieraj, prezes RKP 1926 "BROŃ" - Radom Artur Piechowicz z kibicami piłkarskimi, Harcerze ze szczepu Orląt Lwowskich, strzelcy ze Związku Strzeleckiego, wice przewodnicząca Barbara Seta z byłymi pracownikami "ŁUCZNIKA" członkami Koła Emerytów, prezes spółki Tomasz Nita oraz wielu pracowników Fabryki Broni ze swoimi rodzinami. Przed ołtarzem stanęło 8 Pocztów Sztandarowych: historyczny Straży Wewnętrznej FB z 1923 roku, Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego, Straży Miejskiej w Radomiu, Fabryki Broni, Zarządu Regionu "Solidarność" Ziemia Radomska, Międzyzakładowej Komisji NSZZ "Solidarność" Pracowników Oświaty i Wychowania nr 1, Klubu HDK "ŁUCZNIK", NSZZ "Solidarność" FB "ŁUCZNIK"- RADOM. Pocztami dowodził Dariusz Organ ze Związku Piłsudczyków. Przed mszą harcerze przypomnieli zebranym w świątyni o wydarzeniach sprzed 70 lat tj. o nieudanej akcji żołnierzy podziemia, utracie pistoletów VIS, aresztowaniach wśród pracowników, represji i przesłuchaniach, wreszcie o kaźni, którą niemieccy okupanci urządzili mieszkańcom miasta w 4 masowych egzekucjach: w Rożkach, w Radomiu przy szosie warszawskiej i kieleckiej oraz przed budynkiem głównym fabryki. Ogółem stracono 50 osób w tym 25 pracowników fabryki. Po mszy św. uczestnicy w pochodzie przemaszerowali na miejsce egzekucji, w którym od 1981 roku stoi Pomnik postawiony przez zakładową "Solidarność". Tam Zbigniew Cebula odczytał apel poległych a ks. St. Sikorski odmówił modlitwę za rodaków poległych w czasie II wojny światowej. Później wieńce i wiązanki kwiatów złożyli kolejno parlamentarzyści: Marzena Wróbel (Solidarna Polska), Radosław Witkowski (PO), Wojciech Skurkiewicz (PiS), Prezydent Radomia Andrzej Kosztowniak, prezes ZWPOS Henryk Wiśnicki, Andrzej Sobieraj (SOIiRwSW), prezes FB Tomasz Nita, prezes Artur Piechowicz w kibicami "Broni", przewodniczący radomskiej "Solidarności" Zdzisław Maszkiewicz, Edward Kowalewski z grupą Kombatantów Misji Pokojowych ONZ, Daniel Dorociński sekretarz Rady Pracowników FB, Arkadiusz Michalczyk wiceprzewodniczący ZZPE w FB oraz w imieniu organizatora uroczystości - Komisji Zakładowej: Ewa Maj, Zdzisław Erdman i Henryk Włodarczyk. Okolicznościowe przemówienia nawiązujące do tragedii sprzed 70 lat wygłosili H.Wiśnicki, M.Wróbel, R.Witkowski i W.Skurkiewicz. Fragmenty swojego poematu odnoszące się do zbrodni na pracownikach fabryki odczytała Halina Domaradzka-Deja. Córka pracownika fabryki Aleksandra Niedzielska wyrecytowała modlitwę za Ojczyznę, napisaną przez Piotra Skargę. Na zakończenie lider fabrycznej "Solidarności" podziękował wszystkim zgromadzonym za udział w uroczystości i wspólną modlitwę za ofiary wojny. Zb.Cebula nawoływał też do nieustannego działania w obronie swoich praw, pełnej wolności i suwerenności naszej Ojczyzny. Mówił, że zbrodnia sprzed 70. lat musi mobilizować każdego z obecnych do przeciwdziałania wszelkim objawom przemocy. Przewodniczący fabrycznej "Solidarności" dziękował też lokalnym środkom przekazu za obsługę medialną uroczystości. Kibice "Broni" zakończyli uroczystość głośnym skandowaniem haseł: CHWAŁA BOHATEROM, BÓG - HONOR - OJCZYZNA za co otrzymali gromkie brawa.