69 Rocznica Zbrodni

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2011

69. ROCZNICA ZBRODNI

W każdą rocznicę niemieckiej zbrodni na pracownikach Fabryki Broni w miejscu kaźni odbywają się uroczystości ku czci straconych. W tym roku udział w nich wzięli mieszkańcy miasta, pracownicy spółki, sztandary: Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego, Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej o.Radom, Zarządu Regionu „Solidarność” Ziemia Radomska, Fabryki Broni, Klubu Honorowych Dawców Krwi ŁUCZNIK, historyczny Sztandar Straży Bezpieczeństwa Fabryki Broni z 1923 roku, Komisji Zakładowej NSZZ „S”. Stawiły się oficjalne delegacje: parlamentarzystów PiS – Marzena Wróbel i Marek Suski, władz miasta – wiceprezydent Krzysztof Ferensztain i sekretarz Rafał Czajkowski, Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej – prezes Leon Etwert, Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego – prezes Henryk Wiśnicki, Stowarzyszenia Kombatantów Misji Pokojowych ONZ – prezes Edward Kowalewski, Stowarzyszenie Osób Internowanych i Represjonowanych w Okresie Stanu Wojennego – prezes Andrzej Sobieraj, Zarządu Regionu „Solidarność” Ziemia Radomska – wiceprzewodniczący Zbigniew Dziubasik, Zarządu FB ŁUCZNIK – RADOM – prezes Tomasz Nita, dyrektorzy Andrzej Arczewski i Edward Migal, Zarządu ZZPE– przewodnicząca Janina Karcz, Zarządu Koła Emerytów i Rencistów ŁUCZNIK – przewodniczący Bronisław Szczepaniak, Komisji Zakładowej Fabryki Broni – Rafał Obuch, Małgorzata Janus, Ewa Wasik, Daniel Dorociński oraz kibiców RKS BROŃ, które złożyły wieńce i kwiaty. W okolicznościowym wystąpieniu do zebranych przemawiali posłowie Marzena Wróbel i Marek Suski oraz sekretarz miasta Rafał Czajkowski. Uczestnicy odmówili modlitwę w intencji ofiar wojny. Zapalono znicze. Na zakończenie uroczystości lider fabrycznej „Solidarności” Zbigniew Cebula zaapelował do władz miasta o wymianę posadzki na placu przy Pomniku. Płyty chodnikowe przy Pomniku ułożono przed 40 laty.
W okresie hitlerowskiej okupacji wielu pracowników Fabryki Broni z narażeniem życia, podejmowało opór wobec okupantów włączając się w działalność konspiracyjną. Dostarczali oni Związkowi Walki Zbrojnej części do broni strzeleckiej produkowanej w fabryce oraz prowadzili działalność sabotażową i wywiadowczą. W odwecie za dywersję w czterech egzekucjach 12, 13, 14 i 15 października 1942 roku w Rożkach, w Radomiu przy szosach kieleckiej i warszawskiej oraz obok głównej hali fabryki, Niemcy stracili ogółem 25 pracowników Fabryki Broni. W miejscu kaźni w 1981 roku zakładowa „Solidarność” postawiła Pomnik
Zdjęcia.