43 Rocznica Czerwca76

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2019

43. ROCZNICA PROTESTU ROBOTNICZEGO

Msza święta, uroczystości patriotyczne, koncerty, wystawy, zawody sportowe i piknik historyczny złożyły się na tegoroczny program obchodów 43. rocznicy Radomskiego Protestu Robotniczego z 25 Czerwca 1976 roku. Trwały one przez cały tydzień.
Oficjalne uroczystości z okazji rocznicy Radomskiego Czerwca'76 tradycyjnie odbyły się przy Kamieniu - Pomniku Ludzi Skrzywdzonych w Związku z Protestem Robotniczym, usytuowanym u zbiegu ulic Żeromskiego i 25 Czerwca. Uroczystą mszę św. w asyście wielu duchownych koncelebrował ks. bp Henryk Tomasik, który również wygłosił homilię do licznie zgromadzonych radomian oraz przybyłych gości. W homilii ordynariusz diecezji radomskiej przypomniał tło i przebieg protestu, przywołał ks. Romana Kotlarza, męczennika tamtego czasu i ocenił, że 25 czerwca 1976 roku zabrakło pokoju i sprawiedliwości. Wówczas Polak podniósł rękę na swojego brata. To nasza przegrana. To wielka tragedia. Wspominamy te wydarzenia z bólem. Modlimy się za Polskę i nasze miasto mówił bp Tomasik. W uroczystości uczestniczyli m.in. premier Mateusz Morawiecki, parlamentarzyści, przedstawiciele rządu RP, lokalnych władz rządowych i samorządowych, radni miejscy i powiatowi, członkowie Stowarzyszenia Radomski Czerwiec'76, weterani wojenni, represjonowani w stanie wojennym, reprezentacje Wojska Polskiego, Policji oraz stowarzyszeń i organizacji związkowych, harcerze, leśnicy, mieszkańcy miasta, Poczty sztandarowe. Po Mszy św. odczytano listy od Andrzeja Dudy, prezydenta RP, Jarosława Kaczyńskiego, prezesa PiS, Marka Kuchcińskiego, marszałka Sejmu RP. Przemawiali Radosław Witkowski, prezydent Radomia, Stanisław Kowalski, prezes Stowarzyszenia Radomski Czerwiec '76 oraz Mateusz Morawiecki, premier rządu. Wręczono także Medale PRO PATRIA za kultywowanie pamięci o walce o niepodległość Polski. Odczytano Apel Pamięci a kompania Honorowa Sił Powietrznych Wojska Polskiego oddała salwę honorową z karabinków GROT, produkowanych w naszej firmie. W okolicznościowym wystąpieniu premier rządu RP powiedział m.in. "Dzisiejsze pokolenie nie wie, jak wszechogarniająca była komunistyczna władza, jak wielkim bohaterstwem było rzucenie jej rękawicy przez robotników, najpierw Łucznika, a potem kilkudziesięciu innych zakładów w Radomiu, Płocku, Ursusie, ale też innych miastach. To był etap walki o wolność, który w istotny sposób zaznaczył się na polskiej drodze do wolności. Mimo brutalnych represji, mimo stłumienia protestów, nic już nie było w stanie zatrzymać polskiej walki o wolność. Dzisiaj po latach chcę pochylić czoło przed bohaterstwem wspaniałych Polaków tamtych lat. Przed bohaterstwem, które było jednym z kluczowych wydarzeń na drodze do pełnej wolności. Mimo że władza komunistyczna wydawała się nienaruszona, to już niewiele czasu było trzeba, by ta jutrzenka wolności przyniosła prawdziwą niepodległość - mówił Mateusz Morawiecki. Na zakończenie uroczystości oficjalne delegacje złożyły pod Kamieniem-Pomnikiem wieńce i wiązanki kwiatów. Zakładową "Solidarność" w tej uroczystości reprezentowali m.in. Zbigniew Cebula, Daniel Dorociński, Jerzy Pasek, Darek Sobczak, Grzegorz Gumiński, Krzysztof Pożyczka, Grzegorz Niedzielski, Henryk Mróz oraz Poczet Sztandarowy w składzie: Zbigniew Karpiński, Zbigniew Kubicki oraz Zenon Kozera. Tuż przed mszą, odbył się koncert radomianina Roberta Grudnia "Misterium Dźwięku Pamięci Wydarzeń Radomskich Czerwca 1976". Obok mistrza organów wystąpił znany trębacz oraz solistka Teatru Muzycznego i Opery Łódzkiej Sylwia Strugińska. Recytował znany aktor Jerzy Zelnik. Wcześniej, w siedzibie Lasów Państwowych odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych byłym działaczom opozycji demokratycznej z czasów PRL. Wśród odznaczonych Krzyżem Wolności i Solidarności byli nasi koledzy z ŁUCZNIKA, emeryci Edward Kowalczyk i Marek Siedlecki. Medale wręczał wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej, Krzysztof Szwagrzyk.

Zdjecia