42 Rocznica Czerwca76

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2018

ROCZNICA CZERWCA’76

Patriotyczny, religijny, kulturalny i sportowy charakter miały uroczystości, które uświetniły obchody 42. rocznicy Radomskiego Protestu Robotniczego w Czerwcu’ 76. W dniu 22 czerwca odbył się koncert muzyczny. Wśród gości honorowych byli związkowcy z P1: Łukasz Kupisz, Bernard Wójcik i Adam Gumiński. W sobotę 23 czerwca w hali Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji odbyła się gala boksu, organizowana przez Stowarzyszenie Radomski Czerwiec’76. Komisję Zakładową na gali reprezentowali Tomasz Jatczak (P2), Grzegorz Gumiński (P2), Adam Gumiński (P1). Dariusz Sobczak (TN) i Zbigniew Cebula, który dekorował medalami zawodników w wadze do 76 kg, W niedzielę 24 czerwca odbył się kolejny już Półmaraton Radomskiego Czerwca’76. Wystartowało w nim 800 zawodników a wśród nich Artur Wołos (P1). Nasz przedstawiciel ukończył bieg na 28 miejscu w swojej kategorii wiekowej. Gratulujemy! W poniedziałek 25 czerwca z
udziałem premiera Mateusza Morawieckiego, ministrów, parlamentarzystów, samorządowców, ale przede wszystkim z udziałem samych uczestników wydarzeń z czerwca 1976 roku, odbyły się oficjalne uroczystości. Głównym punktem obchodów była msza święta odprawiona na skrzyżowaniu ulic 25 Czerwca i Żeromskiego, przy pomniku ludzi skrzywdzonych w 1976 roku. Mszę świętą koncelebrował i homilię wygłosił ks. bp Henryk Tomasik. W obchodach uczestniczyła delegacja „Solidarności” w składzie: Daniel Dorociński, Jerzy Pasek, Dariusz Sobczak, Andrzej Pacek, Grzegorz Gumiński, Tomasz Jatczak, Andrzej Obuch, Krzysztof Król, Adam Gumiński oraz Poczet Sztandarowy w obsadzie: chorąży Zbigniew Karpiński oraz asysta: Zenon Kozera i Zbigniew Kubicki. Do licznie zgromadzonych uczestników przemawiał m.in. premier Mateusz Morawiecki. Zwrócił uwagę na odwagę i bohaterską postawę radomskich robotników - Radom stał się miastem - symbolem. Miastem, z którego później narodziła się Solidarność. Wszystkim Wam jesteśmy winni wdzięczność, bo nie byłoby tego wielkiego odrodzenia Polski w latach 1980-1989 bez tego co się działo w 1976 roku. Radomski Czerwiec był dla Polaków kluczowym wydarzeniem na drodze do wolności. Jesteście przykładem dla dzisiejszej młodzieży jak należy z poświęceniem walczyć o godność i wolność Rzeczypospolitej - mówił premier Morawiecki. Premier mówił także o osobistych zmaganiach w czasach komunistycznych. - W latach 80. bardzo Wam zazdrościłem, ponieważ ja byłem w takiej radykalnej organizacji podziemnej „Solidarność Walcząca”. I wiecie, czego Wam zazdrościłem? Że zdobyliście komitet wojewódzki PZPR. Ja też zawsze chciałem go zdobyć, to był trudny budynek we Wrocławiu. Próbowaliśmy na różne sposoby, ale nie byliśmy tak skuteczni, jak wy - mówił premier Morawiecki. Podczas uroczystości kilkunastu uczestników wydarzeń sprzed 42 lat zostało odznaczonych, przyznanymi przez prezydenta Andrzeja Dudę, Krzyżami Orderu Odrodzenia Polski oraz Krzyżami Wolności i Solidarności. Wśród nich byli działacze „Solidarności” z ŁUCZNIKA - Ireneusz Czarnecki i Waldemar Dudziński. Obchody zakończyło złożenie kwiatów pod kamieniem - pomnikiem upamiętniającym Radomski Protest Robotniczy. Kwiaty w imieniu Komisji Zakładowej złożyli D.Dorociński, G.Gumiński i T.Jatczak.