41 Rocznica Czerwca76

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2017

ROCZNICA PROTESTU

Zwieńczeniem obchodów 41. rocznicy radomskiego protestu robotniczego Czerwiec '76, tradycyjnie była msza św. przy Kamieniu - Pomniku osób skrzywdzonych w wyniku radomskiego protestu robotniczego. Przed mszą w swoim wystąpieniu Z. Maszkiewicz, przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ Solidarność Ziemia Radomska powiedział m.in. - Swój obecny kształt świat zawdzięcza także bohaterskim robotnikom z Radomia. Dziękujemy tym, którzy w 1976 roku, mimo presji komunistycznej, nie wahali się wyciągnąć pomocnej dłoni do prześladowanych robotników i ich rodzin. Wspierali ich materialnie i duchowo. Próbowali bronić ich przed zakłamaniem komunistycznego wymiaru sprawiedliwości.
Uroczystej mszy św. przewodniczył ks. bp. Henryk Tomasik. W homilii przypomniał, że wydarzenia z tamtych lat skutkowały śmiercią kilku osób. Wśród nich był ks. Roman Kotlarz. Ale ofiary to także ranni - 198 osób. ZOMO zatrzymało 634 osoby. Następnego dnia w trybie natychmiastowym zwolniono z pracy 939 osób. 25 osób osadzono jako prowodyrów wydarzeń, 8 z nich skazano na kary od 8 do 10 lat więzienia. 11 osób otrzymało kary 5 do 6 lat, a sześcioro - od 2 do 4 lat więzienia. Było 170 osób skazanych przez kolegia do spraw wykroczeń. To były największe kary wymierzane w Polsce w tamtym czasie. I to jest bolesne. Najsmutniejsze było w tym to, że naruszona została sprawiedliwość, ale także to, co było jeszcze bardziej bolesne - to Polak podniósł rękę na brata. To jest tragizm naszej historii. To jest nasza tragedia, która się rozegrała także tu, w tym miejscu. Dzisiaj modlimy się, abyśmy byli sprawiedliwi. Modlimy się o sprawiedliwość społeczną - mówił biskup. We mszy św. uczestniczyli m.in. przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, władz miasta, organizacji społecznych i związkowych, reprezentanci służb mundurowych, młodzież oraz mieszkańcy. Na zakończenie uroczystości pod pomnikiem złożono wieńce i wiązanki kwiatów.
Jak zwykle, liczny był udział pracowników ŁUCZNIKA. Obecne były Poczty Sztandarowe Fabryki Broni i fabrycznej „Solidarności”. W imieniu władz spółki i pracowników wiązanki kwiatów złożyli prezes A. Suliga oraz przewodniczący Zb. Cebula z sekretarzem KZ D. Sobczakiem. Przed mszą J. Szyderski i M. Sadowski, byli działacze Związku, otrzymali z rąk prezesa IPN Krzyże Wolności i Solidarności.
Występując przeciwko komunistycznej władzy 25 czerwca 1976 roku, robotnicy ŁUCZNIKA, którzy pociągnęli za sobą ościenne zakłady pracy, uruchomili potężny mechanizm społecznego oporu. W tym samym roku dał on początek zorganizowanej demokratycznej opozycji w postaci Komitetu Obrony Robotników, a następnie Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela. W kolejnych latach pokłosiem radomskiego Czerwca’76 był potężny i zwycięski ruch
Solidarność.

ZDJECIA