38 Rocznica Powstania Zwiazku

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2018

SPOTKANIE ROCZNICOWE

31 sierpnia z okazji 38. Rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”, realizując zamierzenia budżetowe, Komisja Zakładowa zorganizowała okolicznościowe spotkanie związkowców z Fabryki Broni. Jak co roku świętowano w lokalu U KOWALA. Na spotkanie przybyli goście prezydent Radomia Radosław Witkowski wraz z dyrektorem kancelarii Mateuszem Tyczyńskim, członek zarządu Fabryki Broni ŁUCZNIK-RADOM Maciej Borecki, wiceprezes Oddziału PCK w Radomiu Jerzy K. Kaczkowski oraz Janina Karcz przewodnicząca ZZPE. Goście wygłosili okolicznościowe wystąpienia nawiązujące do powstania i etosu „Solidarności”. Na tę okoliczność Prezydent Witkowski wręczył przewodniczącemu Zb. Cebuli słynną maskotkę RADOMIRKA a Maciej Borecki podarował KZ replikę bagnetu wz. 29. Upominki upiększają już wystrój siedziby Związku. Tradycyjnie, w trakcie corocznych spotkań związkowcy, którzy wyróżniają się w wielu dziedzinach działalności społecznej oraz pracy zawodowej otrzymują honorowe wyróżnienia. W tym roku Prezydent R. Witkowski wręczył
Medale Herbowe Miasta Radomia 17. związkowcom. Otrzymali je: Dresler Piotr, Fluder Małgorzata, Jastrzębski Kazimierz, Juszczak Jan, Jurczak Sławomir, Kępiński Jerzy, Komisarczyk Ryszard, Król Krzysztof, Minda Bogusław, Niedzielski Grzegorz, Pogodziński Jan, Pożyczka Krzysztof, Puszczyński Wojciech, Rembisz Mirosław, Stefański Stanisław, Wasik Maria, Wołos Artur. J.K. Kaczkowski odznaczył zasłużonych honorowych dawców krwi. Medale Zasłużony dla Zdrowia Narodu otrzymali: Krzysztof Kozieł oraz Leszek i Krzysztof Wierzbińscy. Prezes fabrycznego Koła PCK Andrzej Obuch wyróżniony został Medalem PCK IV st. Następnie członkowie Prezydium Komisji Zakładowej pożegnali piątkę związkowców, którzy zakończyli już pracę zawodową w fabryce. Młodym emerytom: Helenie Kusińskiej, Jerzemu Beresińskiemu (współzałożyciel „Solidarności” w ŁUCZNIKU), Tomaszowi Tomickiemu (wieloletni działacz KZ), Kazimierzowi Jastrzębskiemu i Mariuszowi Barańskiemu podziękowano za współpracę oraz wręczono dyplomy i upominki. Prezydium Komisji Zakładowej podziękowało jedenastu związkowcom – honorowym krwiodawcom, którzy uczestniczyli w akcji SIERPIEŃ MIESIACEM KRWIODAWSTWA SOLIDARNOŚCI. Słodkie upominki otrzymali: Ewa Jaśkiewicz, Kamil Jankowski, Mariusz Kornafel, Włodzimierz Książek, Krzysztof Kozieł, Krzysztof Mizera, Andrzej Mróz, Rafał Patyk, Adrian Pyszczek, Artur Sarna, i Łukasz Tokarski. Podczas spotkania podziękowano również dziesięciu związkowcom, którzy są członkami drużyny piłkarskiej Fabryki Broni. Słodkie upominki otrzymali: Kamila Stasieńko (menager), Jan Juszczak (trener) Daniel Dorociński, Maciej Jankowski, Kamil Jankowski, Włodzimierz Książek, Marcin Nogaj, Adrian Pyszczek, Bernard Wójcik i Grzegorz Zarzycki. Po części oficjalnej uczestnicy spotkania spożyli smaczny obiad, w trakcie którego wzniesiono toast za pomyślność fabryki, jej kadrę oraz pracowników. Na kilka godzin impreza przeniosła się do ogrodu, gdzie można było rozkoszować się daniami z grilla i zimnym piwem. Oczywiście nie obyło się bez tańców. O część muzyczną zadbał człowiek orkiestra p. Paweł. Wieczorem, po kolacji bawiono się już w lokalu, Zabawa trwał niemal do północy. Organizatorzy już zarezerwowali termin przyszłorocznej imprezy. Odbędzie się w piątek 30 sierpnia.

zdjęcia