35 Rocznica Protestu Robotniczego

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2011

35 ROCZNICA PROTESTU ROBOTNICZEGO

Mija 35 lat od pamiętnego radomskiego protestu robotniczego z dnia 25 czerwca 1976 roku. Dla wielu to już historia. Historia ta ma jednak swoje konsekwencje zarówno dla indywidualnych mieszkańców Radomia jak i dla całej zbiorowości Polaków. To wówczas po wprowadzanych podwyżkach cen pękła społeczna cierpliwość. Spontaniczne wystąpienia robotników Zakładów Metalowych, którzy pociągnęli za sobą pozostałe zakłady Radomia, były objawem rozgoryczenia ze sprawowania władzy przez PZPR, podobno w imieniu klasy robotniczej. Podobnie jak w 1956 i 1970 r. okrzyknięto demonstrantów wrogami ludu i warchołami. „Władza ludowa” z całą surowością starała się ukarać protestantów. Na robotników i przypadkowych ludzi z łapanek, posypały się fizyczne represje. Były masowe aresztowania i uwięzienia, ścieżki zdrowia, brutalne pobicia, zwolnienia z pracy, pokazowe procesy, samobójstwa. Z „ŁUCZNIKA” zwolniono 94 pracowników, kilku wcześniej trafiło do aresztu. Na miasto, po raz pierwszy i jedyny w dziejach Polski nałożono sankcje gospodarcze. Rozwój miasta był wstrzymywany, ograniczano kolejne inwestycje. Ludzie w Radomiu cierpieli, ale nie w samotności bowiem wymiernie wspierał ich Komitet Obrony Robotników, później Wolne Związki Zawodowe i NSZZ „Solidarność”. Właśnie Związek uświadomił radomianom, że w ich rodzinnym mieście toczyła się prawdziwa historia i że nasze miasto ma swój, niebagatelny udział w tworzeniu demokratycznego społeczeństwa.

ZAPROSZENIE

Wydarzenia z 25 czerwca 1976 roku zobowiązują nas pracowników ŁUCZNIKA, do pamięci o tamtych dramatycznych dniach, do spłacenia długu wdzięczności wobec ludzi, którzy podjęli się tamtego trudu. Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w imieniu organizatorów serdecznie zaprasza wszystkich pracowników Fabryki Broni „ŁUCZNIK” – Radom, do wzięcia udziału w uroczystości XXXV Rocznicy Radomskiego Protestu Robotniczego w Czerwcu’76, która z udziałem Prezydenta RP B. Komorowskiego odbędzie się w dniu 25 czerwca br. (sobota) o godz. 17.30 przy Kamieniu - Pomniku na ul. Żeromskiego.