32 Rocznica Powstania Zwiazku

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2012

32 ROCZNICA POWSTANIA SOLIDARNOŚCI

Po zakończonej pracy, 130 członków „Solidarności” z Fabryki Broni przewieziono autokarem do lokalu „U Kowala” przy ulicy Owalnej, który był miejscem spotkania z okazji kolejnej rocznicy powstania Związku. Gośćmi związkowców byli p. Anna Kwiecień - wiceprezydent Miasta Radomia, p. Agnieszka Rajczuk-Szczepańska – wiceprezes ds. personalnych Grupy BUMAR, panowie: Tomasz Nita, Andrzej Arczewski i Edward Migal – członkowie Zarządu spółki oraz p. Zdzisław Maszkiewicz – przewodniczący Zarządu Regionu „S” Ziemia Radomska. Spotkanie zagaił lider fabrycznej „Solidarności” Zbigniew Cebula, przypominając „gorące” lato protestów społecznych w 1980 roku. W podziękowaniu za zaangażowanie w organizację Związku w „ŁUCZNIKU” przewodniczący Komisji Zakładowej uhonorował kolegów: Jerzego Beresińskiego (TRP), Marka Dujkę (TPU) i Stanisława Gosa (TPU) – współzałożycieli „Solidarności”- upominkami książkowymi. Pani Prezydent dziękowała wszystkim zebranym za działalność związkową, postawę społeczną i trwanie przy ideałach Sierpnia. Koledzy: Roman Kowalski (P-1), Ryszard Górski (FBJ) i Marek Decka (P-2) zostali wyróżnieni przez Prezydenta Radomia Medalami Herbowymi. Po części oficjalnej uczestników spotkania zaproszono do spożycia wspólnego obiadu. Później w fantastycznej plenerowej scenerii związkowcy i goście konsumowali dania z grilla. Był czas na rozmowy o firmie i Związku, wspólne śpiewanie przy akompaniamencie gitary oraz zabawę taneczną przy udziale didżeja. Spotkanie zakończono późnym wieczorem. Uczestnicy umawiali się, że za rok spotkają się tam ponownie, na pewno w większym gronie.