31 Rocznica Powstania MKR

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2011

31. ROCZNICA POWSTANIA MKR

Przed 31 laty, wkrótce po podpisaniu Porozumień Sierpniowych, przez kraj przelewała się fala protestów robotniczych. Kolejne, krótkotrwałe strajki wymuszały na rządzącej partii (PZPR) wprowadzanie dla wszystkich pracowników podwyżki płac tzw. „wałęsówki” oraz zgodę na organizację niezależnych związków zawodowych. Najczęściej założycielami nowych związków byli organizatorzy strajków.
Sprawami organizacji NSZZ „Solidarność” w radomskich zakładach pracy zajęli się również pracownicy ŁUCZNIKA m.in. ŚP Stanisław Małecki, Waldemar Biegaj, Zbigniew Melich, Jerzy Beresiński, Andrzej Sobieraj. To z ich inicjatywy doszło do spotkania w klubie PAX-u oraz później 9 października 1980 roku w Wyższej Szkole Inżynierskiej. Na tym spotkaniu zawiązano regionalną strukturę Związku – Międzyzakładową Komisję Robotniczą Ziemia Radomska.
W rocznicę tych wydarzeń w kościele p/w Św. Trójcy odprawiona została uroczysta msza święta w intencji „Solidarności”, jej członków i sympatyków oraz ich rodzin. Uczestniczyli w niej m.in. świadkowie tamtych wydarzeń, związkowe i szkolne poczty sztandarowe, przedstawiciele Parlamentu, radni Rady Miejskiej, władze miasta, liderzy Związku w regionie i zakładach pracy. Poczet Sztandarowy Fabryki Broni ŁUCZNIK stanowili: Zbigniew Karpiński (chorąży) oraz Jerzy Pasek i Andrzej Pacek (asysta). Reprezentantami Komisji Zakładowej byli Zbigniew Cebula, Dariusz Sobczak, Grzegorz Gumiński, Krzysztof Król oraz Józef Szyderski i Roman Marcinkiewicz – byli działacze Związku. Mszę św. koncelebrował duszpasterz radomskiego świata pracy ojciec Hubert Czuma. Po mszy uczestniczący w liturgii udali się pod tablicę upamiętniającą powstanie Międzyzakładowej Komisji Robotniczej Ziemia Radomska.
Po wystąpieniach pierwszego przewodniczącego Zarządu Regionu Andrzeja Sobieraja i obecnego Zdzisława Maszkiewicza delegacje złożyły pod tablicą kwiaty. Po uroczystości, Stowarzyszenie Internowanych i Represjonowanych w Stanie Wojennym zaprosiło chętnych na piknik do lasu kapturskiego. Było ognisko, pieczenie kiełbasek i wspólne, gromkie śpiewanie pieśni legionowych.