26 Pielgrzymka Zbrojeniówki

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2021

PIELGRZYMKA PRACOWNIKÓW PRZEMYSŁU ZBROJENIOWEGO

W sobotę 25 września do Bazyliki Mniejszej - Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku - Kamiennej przyjechało kilkuset pracowników z zakładów zbrojeniowych i przemysłu lotniczego z całej Polski, w tym czterdziestu z FB. Była to XXVI Pielgrzymka Pracowników Przemysłu Zbrojeniowego i Lotniczego do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku-Kamiennej, zorganizowanej przez Radę Krajowej Sekcji Przemysłu Zbrojeniowego NSZZ "Solidarność".
Przed kaplicą ostrobramską stanęło 40 pocztów sztandarowych, był oddział Wojska Polskiego i wojskowa orkiestra, oraz liczni pielgrzymi, nawet z odległych zakątków kraju, m.in. z Bydgoszczy, Gdyni, Gliwic, Pionek, Radomia, Stalowej Woli, Tarnowa, Warszawy. Poczet Sztandarowy KZ stanowili li Zbigniew Karpiński, Zbigniew Kubicki i Zenon Kozera. Przy dźwiękach hejnału odsłonięto obraz Matki Bożej Miłosierdzia, po czym przewodniczący Rady Sekcji Stanisław Głowacki zawierzył wszystkich pracowników przemysłu zbrojeniowego Matce Bożej. W procesji do kościoła liderzy związkowi m.in. przewodniczący Daniel Dorociński, nieśli obraz i relikwię księdza Jerzego Popiełuszki.
Uroczystej mszy św. przewodniczył i homilię wygłosił biskup kielecki Marian Florczyk. Pismo święte czytał Zbigniew Cebula. We mszy uczestniczyli również: wiceminister Piotr Wawrzyk, członkowie zarządu PGZ S.A. na czele z prezesem Sebastianem Chwałkiem, prezesi spółek zbrojeniowych m.in. E. Śreniawska (MESKO), Henryk Łabądź (TARNÓW), Maciej Borecki (FB ŁUCZNIK), lokalni parlamentarzyści PiS oraz członkowie władz samorządowych.
Po Mszy Świętej tradycyjnie pielgrzymi zjedli wspólnie obiad, po czym rozjechali się do swoich domów.

ZDJĘCIA