25 Pielgrzymka Zbrojeniówki

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2020

25 Pielgrzymka Zbrojeniówki

Każdego roku w okolicy dnia świętego św. Michał Archanioła - patrona pracowników przemysłowego potencjału obronnego, dekret w tej sprawie wydał w 2008 roku ŚP bp polowy Tadeusz Płoski, do skarżyskiego Sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej przybywają pracownicy polskich zakładów przemysłu zbrojeniowego i lotniczego.
Była to już 25. Pielgrzymka. Uczestniczyli w niej przedstawiciele firm z całej Polski tj. Bydgoszczy, Gdyni, Gdańska, Gliwic, Poznania, Warszawy, Jasła, Rzeszowa, Stalowej Woli, Kraśnika, Tarnowa, Nowej Dęby, Świętochłowic, Bierunia, Świdnika, Dęblina, Ostrowca Świętokrzyskiego, Skarżyska – Kamiennej, Pionek i Radomia na czele ze swoimi liderami związkowymi oraz Pocztami Sztandarowymi. W pielgrzymce wzięli udział również przedstawiciele zarządów tych zakładów oraz parlamentarzyści, przedstawiciele rządu oraz lokalnego samorządu. Podniosły charakter uroczystości uświetniła orkiestra wojskowa z Dęblina. Przed rozpoczęciem uroczystości, w murze Ostrej Bramy, odsłonięto tablicę upamiętniającą setną rocznicę zwycięskiej bitwy z bolszewikami w roku 1920, nazwanej „cudem nad Wisłą”. Odsłonięcia tablicy pamiątkowej dokonali wiceminister aktywów państwowych Maciej Małecki, wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk, senator Jarosław Rusiecki, poseł Krzysztof Lipiec, prezes Polskiej Grupy Zbrojeniowej Andrzej Kensbok oraz przewodniczący Krajowej Sekcji Przemysłu Zbrojeniowego NSZZ „Solidarność” Stanisław Głowacki. Tablicę poświęciłradomski Henryk Tomasik.
Przed mszą świętą, tradycyjnie przeprowadzono procesję z obrazem i relikwiami bł. księdza Jerzego Popiełuszki – patrona „Solidarności”. Nieśli je związkowcy z Huty Stalowa Wola oraz Fabryki Broni J.Kępiński, A.Kowalski i Figura. Następnie przed dębami pamięci zapalano znicze, a pod tablicą smoleńską złożono wiązanki kwiatów.mszy świętej przewodniczył i homilię wygłosił biskup Henryk Tomasik. Wspólnie modlono się za pracowników przemysłu zbrojeniowego i lotniczego, ich rodziny oraz pomyślność i rozwój tej branży.

Coroczna pielgrzymka Pracowników Przemysłu Zbrojeniowego i Lotniczego. to nie tylko przeżycie duchowe, ale też okazja do spotkań ludzi związanych z branżą i rozmów o sytuacji przemysłu obronnego. Po zakończeniu uroczystości organizatorzy częstowali uczestników wojskową grochówką oraz podarowali im kalendarze na następny rok.

ZDJĘCIA