23 Pielgrzymka Zbrojeniowki

ZBROJENIOWKA > Rok 2018

Tradycyjnie, każdego roku w okolicy dnia świętego św. Michał Archanioła - patrona pracowników przemysłu zbrojeniowego i lotniczego (dekret w tej sprawie wydał w 2008 r. ŚP bp gen. dywizji Tadeusz Płoski, a ogłoszenie tego dokumentu odbyło się właśnie podczas pielgrzymki), do skarżyskiego sanktuarium przybywają reprezentacje pracowników – związkowców tych zakładów z całego kraju. Pielgrzymkę organizuje Krajowa Sekcja Przemysłu Zbrojeniowego NSZZ „Solidarność”.
W sobotę, 29 września br. do skarżyskiego Sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej przybyli pracownicy polskiej "zbrojeniówki" w ramach XXIII Pielgrzymki Pracowników Przemysłu Zbrojeniowego i Lotniczego. W tym roku do Skarżyska przyjechali pracownicy zakładów zbrojeniowych i pracujących na potrzeby obronności kraju m.in. z Bydgoszczy, Dęblina, Gliwic, Gdyni, Gdańska, Jasła, Kraśnika, Poznania, Warszawy, Rzeszowa, Stalowej Woli, Tarnowa, Pionek,Świdnika, Nowej Dęby i Radomia. W pielgrzymce wzięli udział również przedstawiciele zarządów tych zakładów oraz 36 pocztów sztandarowych. Fabrykę Broni reprezentował prezes Adam Suliga, poczty sztandarowe Fabryki Broni ŁUCZNIK-RADOM i NSZZ „Solidarność” w obsadzie: chorąży - Zbigniew Karpiński, asysta Zbigniew Kubicki i Łukasz Tokarski oraz kilkudziesięciu związkowców „Solidarności” i ZZPE. Obecni byli również przedstawiciele lokalnych władz państwowych i samorządowych. W uroczystości uczestniczyli wiceprzewodniczący Komisji Krajowej Tadeusz Majchrowicz oraz przewodniczący Sekretariatu Metalowców Bogdan Szozda.
Podniosły charakter uroczystości uświetnił udziałgości z całej Polski, asysta honorowa i orkiestra wojskowa z Radomia oraz oddział rekonstrukcyjny ułanów. Tradycyjnie stawiła się również orkiestra z
Pratt & Whitney WSK PZL Rzeszów. Mszę świętą poprzedziła procesja pielgrzymów z obrazem i relikwiami bł. księdza Jerzego Popiełuszki – patrona „Solidarności”. Następnie przed dębami pamięci zapalano znicze, a pod tablicą katyńską i smoleńską złożono wieńce. Około południa rozpoczęła się Msza święta. Głównym celebransem był ks. prałat gen. brygady Stanisław Żarski, który również wygłosił homilię. Podczas mszy poświęcono sztandar firmy GAMRAT z Jasła. Po mszy, decyzją ministra obrony kilkunastu związkowców „Solidarności” uhonorowano Medalami za Zasługi dla Obronności Kraju. Działacze KSPZ Dariusz Sobczak (TN) otrzymał medal srebrny a Tomasz Jatczak (P-2) brązowy medal. Gratulujemy!
Coroczna pielgrzymka to nie tylko przeżycie duchowe, modlitwy za pracowników i ich rodziny oraz za pomyślną przyszłość zakładów przemysłu zbrojeniowego i lotniczego. Jest to też okazja do spotkań ludzi związanych z branżą i rozmów o aktualnej sytuacji sektora obronnego.

Zdjecia