AKTUALNOSCI > archiwum

***

22.12.2009 Tradycyjne spotkanie wigilijne pracowników z udziałem ks. biskupa seniora E.Materskiego, senatora W.Skurkiewicza, posłów: M.Wróbel i R.Witkowskiego oraz prezydenta miasta A.Kosztowniaka i prezesa T.Nity.

***

13.12.2009 W 28. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w kościele p/w Św.Trójcy odprawiono mszę świętą w intencji Ojczyzny i ofiar WRON. FB reprezentowali: Zb.Cebula, J.Pasek, D.Sobczak oraz Poczet Sztandarowy KZ w obsadzie chorąży - Zb.Karpiński, asysta: A.Pacek i K.Król. Po mszy w "Resursie" odbył się panel dyskusyjny z udziałem osób represjonowanych w stanie wojennym.

***

05.12.2009 Ingres biskupa ordynariusza ks. Henryka Tomasika do radomskiej katedry. Uroczystości z udziałem wielu radomian oraz Pocztu Sztandarowego KZ w składzie; J.Pasek. A.Pacek, K.Król, Zb. Karpiński i G.Gumiński.

20.11.2009 Pogrzeb ŚP Romana Makowskiego długoletniego działacza "S" w ŁUCZNIKU

***

18.10.2009 W 95. rocznicę bitwy Legionów pod Anielinem, w Laskach koło Pionek odprawiono mszę polową. Odprawił ja i homilię wygłosił ks. St. Sikorski. W uroczystości organizowanej przez stowarzyszenie Piłsudczyków i Związek Strzelecki oddział w Radomiu udział wzięli reprezentanci KZ - poczet sztandarowy w obsadzie: Zb. Karpiński, K.Król i J.Lis oraz wiceprzewodniczący J.Pasek, który przekazał Związkowi Strzeleckiemu 16 szt. koszulek z logo firmy

***

14.10.2009 Obchody 67. rocznicy stracenia pracowników Fabryki Broni przez hitlerowskich okupantów z udziałem Prezydenta Radomia Andrzeja Kosztowniaka, posłów Marka Suskiego i Radosława Witkowskiego, prezesa SZŻ AK Leona Etwerta, przedstawicieli Zarządu Regionu J.K. Kaczkowskiego i K.Kośli, prezesa FB T. Nity, przedstawicieli Syndyka ZM ŁUCZNIK, ZZPE, KEiR i KZ NSZZ "S". Pod pomnikiem upamiętniającym tamtą zbrodnię złożono wieńce i kwiaty. W imieniu "S" złożyli je A. Szymański, Maria Wasik i Monika Szymczyk . W uroczystości uczestniczył historyczny sztandar Straży bezpieczeństwa z 1923 roku - Andrzej Obuch, Józef Lis, Andrzej Szczurowski oraz poczet sztandarowy KZ w obsadzie chorąży Zb. Karpiński, asysta: A. Pacek i K Król.

***

10.10.2009 Uroczystości 29. rocznicy powstania MKR NSZZ "Solidarność" Ziemia Radomska zorganizowało Stowarzyszenie Internowanych i Represjonowanych w Stanie Wojennym. Okolicznościową mszę św., w kościele p/w Trójcy Św., odprawił i homilię wygłosił duszpasterz radomskiego świata pracy o. Hubert Czuma. FB reprezentowali: poczet sztandarowy w obsadzie: chorąży Grzegorz Gumiński, asysta: A. Pacek i K. Król oraz Jerzy Pasek i Adam Szpaczyński. Po mszy złożono wiązanki kwiatów pod tablicą upamiętniającą tamte wydarzenia.

***

02.10.2009 Ogólnopolska pikieta przed ZTE Radom w obronie zwolnionego z pracy K.Staszewskiego z udziałem półtora tysiąca związkowców. Delegację FB stanowili: Zb.Cebula, J.Pasek, H.Włodarczyk, D.Sobczak, K,Król, K.Mizera, A.Obuch, G.Gumński, T.Jatczak, J.Beresiński, R.Górski, Zb.Karpiński, E.Kowalewski, A.Szymański, Z.Erdman, J.Lis, J.Bartczak, W.Romanowski, Zb.Stachurski, K.Kulik, W.Wudarczyk, A.Kochański, St.Kwiatkowski, K.Czajka.

***

26.09.2009 17. Pielgrzymka pracowników przemysłu zbrojeniowego i lotniczego do skarżyskiego sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej. Delegację Fabryki Broni stanowili prezes T.Nita, przewodniczący Zb. Cebula, 39 związkowców z "Solidarności", 9 z ZZPE oraz Poczet Sztandarowy KZ w obsadzie: chorąży - Zb. Karpiński, asysta - J. Pasek i K. Król.

***

20.09.2009 27. Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę z udziałem 140 przedstawicieli Fabryki Broni, w tym 52 emerytów z ŁUCZNIKA. Poczet Sztandarowy w obsadzie: chorąży - Zb. Karpiński, asysta - K. Król i A. Pacek.

***

09.09.2009 W 60. rocznicę odbicia 400 więźniów z radomskiego więzienia przez oddziały Armii Krajowej odbyła się uroczystość, w trakcie której Komisja Zakładowa odznaczona została przez Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej medalem Opiekun Miejsc Pamięci Narodowej. KZ reprezentowali: J. Pasek, K. Król oraz Poczet Sztandarowy w obsadzie: chorąży - A. Pacek, asysta - Zb. Karpiński i G. Gumiński.

***

31.08.2009 Uroczystą mszę św. w intencji Ojczyzny w 29. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych odprawiono w Kościele p/w Św. Trójcy. Homilię wygłosił duszpasterz radomskiego świata pracy o. Hubert Czuma. Komisję Zakładową reprezentowali: poczet sztandarowy J. Lis, Z. Erdman, J. Martinger oraz L. Bączkowski.

***

25.06.2009 33.Rocznica Radomskiego Protestu Robotniczego z udziałem Pocztu Sztandarowego w obsadzie: A.Pacek - chorąży oraz Zb.Karpiński i G.Gumiński - asysta. Wiązanki od Zarządu spółki złożyli: prezes T.Nita i M.Wilczyński, od załogi: J.Pasek, H.Włodarczyk i D.Sobczak. W obchodach uczestniczyła, oprócz w/w, liczna delegacja pracowników FB Łucznik: Zb.Cebula, J.Beresiński, M.Dujka, K.Król, A.Obuch, M.Spławiec, W.Muc, J.Bartczak K.Czajka, K.i L. Wierzbińscy oraz emerytów Zb.Chętkiewicz, R.Makowski.

***

21.06.2009 Uroczystości pożegnania z diecezją radomską ks. abp Zygmunta Zimowskiego z udziałem pocztu sztandarowego KZ: A.Pacek, K.Król, G.Gumiński. Delegacja KZ w składzie Jerzy Pasek i D.Sobczak wręczyli ks. abp Z. Zimowskiemu list od delegatów II WZD, statuetkę ŁUCZNIKA oraz kwiaty.

***

18-20.06.09 18. Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Przemysłu Zbrojeniowego w m. Przewóz w województwie pomorskim, z udziałem delegatów ŁUCZNIKA Zb. Cebuli i T. Jatczaka. WZD zaszczycił obecnością przewodniczący KK J.Śniadek.

***

15.06.2009 Przewodniczący Zb.Cebula i D.Sobczak rozmawiali w Urzędzie Miejskim z dyrektorem działu inwestycji o renowacji utwardzonej powierzchni przy Pomniku straconych pracowników FB. Ze względu na ograniczenia budżetowe uzgodniono, że remont przeprowadzony będzie w roku przyszłym .

***

04.06.2009 Delegacja KZ w składzie: Poczet Sztandarowy Zb.Karpiński, G.Gumiński, K.Król oraz J.Pasek i A.Pacek uczestniczyli w Gdańsku w uroczystych obchodach 20 rocznicy obalenia komunizmu.

***

29.05.2009 Obrady 4. Sesji II Walnego Zebrania Delegatów z udziałem gości: Z.Maszkiewicza i A.Wójcika z Zarządu Regionu oraz T.Nity - Prezesa Zarządu Spółki.

***

14.05.2009 Prezydent miasta A.Kosztowniak z wizytą w spółce.

***

21.04.2009 Referendum strajkowe wśród pracowników. Za przeprowadzeniem strajku przez Ogólnopolski Komitet Protestacyjny opowiedziało się 98% obecnych w pracy.

***

20.04.2009 "Jajeczko" członków KEiR z udziałem o. H.Czumy, ks.St.Sikorskiego, przewodniczącego ZR Z.Maszkiewicza.

***

14-18.04.09 Urlop bezpłatny całej załogi FB.

***

08.04.2009 Tradycyjnie z okazji świąt Wielkiej Nocy spotkanie pracowników spółki z Zarządem i ks.bp. Edwardem Materskim.

***

16.03.2009 W Urzędzie Miejskim doszło do spotkania Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego z przedstawicielami Fabryki Broni, w trakcie którego omawiano możliwości pomocy dla fabryki. Związek reprezentowali: Zb.Cebula, J.Pasek, H.Włodarczyk, D.Sobczak i G.Gumiński.

***

06.03.2009 W Warszawie protestowało ponad 10 tysięcy pracowników "zbrojeniówki". Łucznik reprezentowało ok. 250 osób (80% załogi).

***

16-27.02.09 Przymusowy 5 dniowy urlop wypoczynkowy dla załogi "Łucznika".

***

17.02.2009 Rozmowy w Sejmie przedstawicieli KZ: Zb.Cebuli, J.Paska i D.Sobczaka z parlamentarzystami PO i PiS w sprawie działań pomocowych dla FB.

***

16.02.2009 Sesja nadzwyczajna Rady Miasta m.in. w sprawie trudnej sytuacji Fabryki Broni z udziałem przedstawicieli firmy: Zb.Cebuli, W.Rdzanka i B.Osińskiej-Przydackiej.

***

09.02.2009 Prezydent Radomia A.Kosztowniak zorganizował spotkanie z udziałem prezesa T.Nity, przewodniczącego Zb.Cebuli, parlamentarzystów: M.Wróbel, M.Suskiego, K.Sońty, W.Skórkiewicza M.Wikińskiego i radnych w sprawie kryzysowej sytuacji Fabryki Broni. Wystosowano Apel do Premiera Tuska o skierowanie zamówień rządowych do firmy.