AKTUALNOSCI > archiwum

12.11.2006 Z inicjatywy fundacji „Dzieci Łucznika” w kamienicy przy ul. Dowkonta 2, wmurowana została tablica pamiątkowa poświęcona twórcy potęgi Fabryki Broni dyr. Kazimierzowi Ołdakowskiemu. W uroczystej mszy św. oraz odsłonięciu i poświęceniu tablicy wzięli udział: Zb. Cebula, J. Pasek, G. Gumiński oraz Poczet sztandarowy KZ w obsadzie: A. Pacek, Zb. Karpiński i K. Król. W imieniu pracowników spółki, delegacja złożyła po d tablicą wiązankę kwiatów.

***

11.11.2006 Święto Odzyskania Niepodległości. Na radomskim rynku odbyły się uroczystości, w których uczestniczyli przewodniczący KZ: Zb.Cebula, Zb. Chętkiewicz oraz Poczet Sztandarowy w składzie; A.Pacek, K. Król i Zb. Karpiński.

***

18.10.2006 Uroczysta kolacja członków KEiR z okazji 15 lecia działalności Koła. Wyróżnionym związkowcom m.in.: T. Bogatkowi, W. Skorża, M. Szwagierek, R. Głowiońskiemu, B. Szczepaniakowi, B. Seta, A. Tomickiej przewodniczący Zb. Cebula i Z. Maszkiewicz oraz prezes Z. Osóbka wręczyli dyplomy i nagrody książkowe. Były smaczne dania, dobra muzyka, tańce i śpiewy.

***

14.10.2006 W rocznicę mordu na pracownikach Fabryki Broni, dyrektor A.Arczewski i liderzy związków zawodowych złożyli wiązanki kwiatów pod Pomnikiem. Zmówiono modlitwę w intencji ofiar faszyzmu i komunizmu.

***

22.09.2006 Pielgrzymka pracowników zbrojeniówki do Skarżyska z udziałem prezesów firm, przedstawicieli władz rządowych i samorządowych oraz rzeszy związkowców. FB reprezentowali sztandar KZ, prezes Z. Osóbka, przewodniczący Zb. Cebula oraz 40 członków „Solidarności”.

***

17. 09.2006 Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Do tronu Królowej Polski przybyło blisko 100 tys. osób w tym 150 pracowników i emerytów ŁUCZNIKA. Dziękowano za opiekę i doznane łaski oraz proszono o błogosławieństwo na najbliższy czas. Premier Jarosław Kaczyński apelował o jedność Polaków w drodze do naprawy Rzeczypospolitej. W uroczystej mszy św. na wałach brał udział Poczet Sztandarowy w obsadzie: chorąży Zb. Karpiński, asysta; K. Król i G. Gumiński.

***

21.09.2006 Z wizytą w FB przebywali prezes BUMARU R. Baczyński oraz gen. M. Pietrzyk. Goście złożyli kwiaty pod Pomnikiem, zwiedzili zakład oraz rozmawiali z liderami związków zawodowych.

***

04.09.2006 Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego w Kielcach z udziałem Fabryki Broni. Wystawę FB odwiedził premier J. Kaczyński. Salon zwiedzili liderzy Komisji Zakładowej Zb. Cebula i J. Pasek.

***

25.06.2006 Uroczyste obchody XXX rocznicy radomskiego protestu robotniczego z udziałem premiera K. Marcinkowskiego oraz licznych oficjalnych delegacji z regionu i całego kraju. Członkowie KZ zabezpieczali wraz policją przebieg uroczystości, którą transmitowała TV POLONIA. Po uroczystej mszy św. młodzież z KSM przeprowadziła inscenizację szturmu robotników na siedzibę PZPR.

***

09.06.2006 XXX lecie działalności BUMAR-u. W praskim kościele uroczystą mszę św. w intencji przybyłych kilkuset pracowników sektora zbrojeniowego odprawił ks. bp L.S. Głódź. Po mszy w podziemiach kościoła dla gości przygotowano poczęstunek i obdarowano ich upominkami. FB reprezentowało 40 członków „S” z liderami na czele.

***

18.05.2006 Przed kancelarią Premiera, Sekcja Krajowa Przemysłu Obronnego przeprowadziła pikietę z udziałem 1200 pracowników „zbrojeniówki”. Naszą organizację reprezentowało 50 pracowników fabryki.

***

12-14.05.06Obrady XVI WZD SKPZ w Łącznej w woj. Świętokrzyskim. Przedstawiciele ŁUCZNIKA: Zb. Cebula - został wybrany na kolejną kadencję w skład Prezydium Rady Sekcji a T. Jatczak do Komisji Rewizyjnej Sekcji.

***

23.04.2006 Spotkanie świąteczne członków KEiR z udziałem ojca H. Czumy, ks. St. Sikorskiego oraz przewodniczącego ZR Z. Maszkiewicza.

***

11.03.2006 Obrady II WZD w siedzibie Zarządu Regionu. Delegaci wybrali władze związkowe na nową kadencję 2006-2010 i nakreślili plan pracy i działań na najbliższe lata.

***

01-04.04.06 Ogólnopolska Pielgrzymka „Solidarności” do Rzymu. KZ dofinansowała pobyt delegacji związkowej w osobach: J. Pasek, A. Pacek. K. Król, G. Gumiński, G. Niedzielski, J. Pogodziński.

***

08.03.2006 Spotkanie władz Związku z członkiniami z okazji Dnia Kobiet. Paniom złożono życzenia, dziękowano za współpracę, wręczono kwiaty i słodycze.

***

09.01.2006 Tradycyjne spotkanie z okazji Świąt Bożego Narodzenie członków Koła Emerytów i Rencistów z udziałem przewodniczącego KZ Zb. Cebuli, ojca Huberta Czumy oraz K. Kośli z Zarządu Regionu.