AKTUALNOSCI > archiwum

17 grudnia 2005 r. w Gdyni przebywała delegacja, która wzięła udział w uroczystych obchodach związanych z 35 rocznicą Wydarzeń Grudniowych na Wybrzeżu. Uroczystości rozpoczęły się o godz. 6 rano pod pomnikiem Poległych Stoczniowców, gdzie w 1970 roku idących do pracy robotników powitały strzały z broni palnej. Każdego roku odbywa się w tym miejscu Apel Poległych. Po raz pierwszy w historii w Apelu uczestniczył Prezydent RP - Lech Kaczyński. Pod pomnikiem złożono wiązanki kwiatów. Po południu spod bramy stoczni uczestnicy w pochodzie przeszli Gdyńską Drogę Krzyżową. Na jego czele szło dziesiątki pocztów sztandarowych, wśród nich: Jerzy Pasek, Krzysztof Król i Tomasz Jatczak. Za nimi robotnicy niosący pokrwawiona flagę narodową, krzyż i drzwi na których 35 lat temu niesiono "Janka Wiśniewskiego" - Zbyszka Godlewskiego. Potem harcerze niosący tabliczki z nazwiskami gdynian, zabitych przez milicję i wojsko 35 lat temu. W trakcie Drogi Krzyżowej w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa odprawiona została msza św. Przewodniczył jej metropolita gdański abp T.Gocłowski - Krajowy Duszpasterz Świata Pracy. Po mszy św. kontynuowano uroczystości pod pomnikiem Ofiar Grudnia'70. usytuowanego obok urzędu miejskiego. Okolicznościowe przemówienia wygłosili Prezydent RP Lech Kaczyński, Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek i przewodniczący KK Janusz Śniadek. Pod pomnikiem oficjalne delegacje złożyły wieńce i wiązanki kwiatów. W imieniu "Solidarności" Fabryki Broni wieniec złożył Zb.Cebula.

***

Ponad dwustuosobowa delegacja związkowców FB ŁUCZNIK i członków ich rodzin wraz z pocztem sztandarowym uczestniczyła w trzecią niedzielę września 2005 roku w Pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasnej Górze.

***

W dniu 14 lutego 2005 r. z bardzo licznym udziałem członków "S", odbyły się uroczystości pogrzebowe b.przewodniczącego Koła Emerytów i Rencistów - Ryszarda Palinskiego. ŚP R.Paliński kierował kołem przez ostatnie 12 lat. Zmarłego w imieniu Związku żegnał Zb.Cebula a ostatni hołd oddały spowite kirem sztandary: Zarządu Regionu i KZ.

***

2 lutego 2005r. delegacja "S" FB w składzie H.Włodarczyk i poczet sztandarowy w składzie: chorąży G.Gumiński i asysta A.Pacek, Zb.Karpiński, uczestniczyli w uroczystościach upamiętniających krwawą masakrę robotników radomskich wyrządzoną przez zaborców carskich.