19 Pielgrzymka Zbrojeniówki

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2014

19. PIELGRZYMKA ZBROJENIÓWKI

Tradycyjnie, każdego roku w okolicy dnia św. Michał Archanioła - patrona pracowników "zbrojeniówki" do skarżyskiego Sanktuarium Matki Boskiej Ostrobramskiej przybywają pracownicy z zakładów przemysłu zbrojeniowego i lotniczego z całego kraju. W tym roku do Skarżyska zjechało ponad tysiąc pracowników zakładów zbrojeniowych i pracujących na potrzeby wojska m.in. z Gdyni, Gdańska, Bydgoszczy, Gliwic, Poznania, Warszawy, Jasła, Rzeszowa, Stalowej Woli, Kraśnika, Tarnowa, Pionek, Radomia Świdnika, Nowej Dęby, Wrocławia, Ostrowca, Dęblina i Skarżyska.
W pielgrzymce wzięli udział również: prezes PHZ Wojciech Dąbrowski oraz przedstawiciele zarządów zakładów oraz kilkadziesiąt pocztów sztandarowych. Wśród przybyłych gości znaleźli się też: Piotr Duda - przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" i szefowie regionów świętokrzyskiego Waldemar Bartosz i gdańskiego Krzysztof Dośla. Fabrykę Broni reprezentowało 45 związkowców oraz poczet sztandarowy "Solidarności" i spółki. Termin tegorocznej pielgrzymki zbiegł się z 75. rocznicą powstania Polskiego Państwa Podziemnego. Uroczystości połączone były z odsłonięciem obelisku oraz wprowadzeniem do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej relikwii błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ "Solidarność". Relikwie wnieśli do świątyni i przekazali kapłanom członkowie Prezydium Sekcji Krajowej Przemysłu Zbrojeniowego NSZZ "Solidarność". Uroczystości rozpoczęły się od poświęcenia obrazu księdza Jerzego Popiełuszki - daru "zbrojeniówki" dla sanktuarium. Później wszyscy uczestnicy wzięli udział w procesji i uroczystym odsłonięciu obelisku poświęconego generałowi Antoniemu Hedzie - "Szaremu" oraz żołnierzom Armii Krajowej. Później odprawiono uroczystą Mszę św. w intencji pracowników "zbrojeniówki", której przewodniczył i homilię wygłosił ks. bp Paweł Stobrawa z Opola. Na zakończenie uroczystości przewodniczący SKPZ St. Głowacki przed wizerunkiem Matki Bożej Ostrobramskiej odczytał Akt Zawierzenia pracowników sektora obronnego Jej opiece.