100 Rocznica Niepodleglosci

AKTUALNOSCI > wydarzenia 2018

100. ROCZNICA ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI

Pracownicy fabryki, związkowcy wraz z innymi radomianami aktywnie uczcili 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. W dniu 11 listopada br. w samo południe przed gmachem magistratu kilka tysięcy osób wspólnie z młodzieżową orkiestrą GRANDIOSO odśpiewali w całości hymn narodowy. W tłumie zauważyć można było Sztandar Komisji Zakładowej oraz A. i Z. Kozerów, D. Dorocińskiego, P. Dygasa, T. Tomickiego, M. Majbauma, A. Obucha, G. Gumińskiego, D. Sobczaka, J. Paska, Zb. Kubickiego, K. Mizerę, A. Gumińskiego, S. Leszczyńskiego, A. Packa, R. Patyka, Zb. Chętkiewicza i Zb.Cebulę. Wcześniej w Biegu Niepodległości organizowanym na dystansie 10 km na starcie nie zabrakło naszych kolegów, którzy bieg ukończyli. Byli to Marcin Nogaj i Artur Wołos (6 miejsce w swej kategorii wiekowej). Gratulujemy!
Oficjalne obchody rozpoczęła uroczysta msza św. odprawiona w katedrze, której przewodniczył i homilie wygłosił bp radomski Henryk Tomasik. We mszy uczestniczyło kilkadziesiąt pocztów sztandarowych, kompania reprezentacyjna wojska polskiego, kombatanci, władze wojewódzkie i miejskie, parlamentarzyści, radni, związkowcy, społecznicy, służby mundurowe, studenci, uczniowie i wielkie grono radomian. Następnie uczestnicy w rytm wojskowej orkiestry przemaszerowali deptakiem pod Pomnik Czynu Legionów w Rynku. Tam odbyła się kolejna część uroczystości zakończona złożeniem wieńców ku czci bohaterskich legionistów z okresu walk wyzwoleńczych 1914-1918. Wiązankę kwiatów pod pomnikiem złożyli również liderzy fabrycznej „Solidarności”.

ZDJECIA